‘Bubbel’. Je hoort de kreet vaak. In je bubbel zitten, of juist erbuiten. Binnen of buiten je bubbel denken. Is de bubbel op weg het nieuwe ‘verbinding’ te worden? Een modieuze veelgebruikte kreet als kapstok voor maatschappelijke geëngageerdheid? Of zit het anders? En is het misschien goed om eens bij jezelf na te gaan of jij ook in een bubbel zit. En zo ja, welke? En vooral: aan wie en wat ga je voorbij in jouw bubbel. Wie sluit je buiten in je eigen veilig cocon? Welke vooroordelen houd je in stand? Wat mis je allemaal op deze manier?
Ken met een WC-rolletje op zijn hoofd?
-Fedor van Rossem, reageerman
Gemeenschappelijk creatieproces
MIJ stelt zichzelf in deze manifestatie de vraag hoe het museum zich verhoudt tot de wereld om zich heen. Is het museum een plek die gaat over zenden? Of juist over luisteren? Wat is de rol van MIJ?
Er is daarom niet gekozen voor een traditionele tentoonstelling maar voor een manifestatie: een gemeenschappelijk creatieproces waarbij de (inbreng van de) bezoeker een cruciale rol speelt. Museum IJsselstein wil hiermee aanzetten tot bewustwording en dialoog.
[VIDEO] Reageerman Fedor van Rossem bij Museum IJsselstein
Reageerman
Bijzonder bij deze manifestatie is de aanwezigheid en inbreng van Fedor van Rossem als ‘reageerman’. De missie van de reageerman is om in te spelen op wat er gedurende de manifestatie gebeurt en hiermee de dialoog op gang te brengen. Creative visualizer Van Rossem werkte al eerder samen met het museum. In 2016 maakte hij voor de tentoonstelling ‘Graskunst bij MIJ’ een schitterend tweeluik: ‘IJsselstein in de polder’.
Is er dan geen kunst te zien?
Jazeker wel. Kunst en kunstenaar zijn uiteraard onlosmakelijk verbonden met dit proces. Te zien zijn onder andere de humoristische en surrealistische werken van Guda Koster (foto boven), een indrukwekkende fotoserie van IJsselsteins fotograaf Bernadet de Prins, de niet te missen neonschermen van Su Tomesen en nog veel meer.
Wat is jouw droom?
Kunstenaar en fotograaf Marieke Gaymans stelt deze vraag aan kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar in een creatieve workshop op 12 november a.s. De kinderen maken een eigen krijtbord waarop ze hun liefste wens kwijt kunnen. In ’t Koffiehuis hangt een groot krijtbord waarop iedere bezoeker een droom of wens kan plaatsen.
Geluk in één woord
Voor anderen is er de variant van Angenelle Thijssen. Angenelle vroeg onlangs op de IJsselsteinse vrijdagmarkt aan bezoekers wat voor hen in één woord geluk betekent. Dit woord verwerkt ze samen met naam en geboortedatum in een kleurrijk mozaïek. Dit proces is in ‘t Koffiehuis van het museum te volgen.
Dialoog
Dialoog is misschien wel de rode draad in het geheel. Tijdens de hele manifestatie zijn er meerdere dialoogtafels in het museum aanwezig. Iedereen is vrij (en zeker niet verplicht) om aan te schuiven en deel te nemen aan gesprekken die spontaan of aan de hand van vragen of stellingen ontstaan.
Stap uit je bubbel en kom naar MIJ
Zaterdag 30 september is de start van de manifestatie. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken. Je kunt binnenlopen vanaf 14.30 uur. Stap uit je bubbel en kom naar MIJ. Entree is gratis. ‘Liefs uit IJsselstein’ is natuurlijk van de partij om samen met medewerkers en bezoekers te proosten op een prachtig en gedurfd initiatief van Museum IJsselstein.
Deelnemende kunstenaars
Semâ Bekirovic, Isabel Ferrand, Marieke Gaymans, Guda Koster, Bernadet de Prins, Fedor van Rossem, Angenelle Thijssen, Su Tomesen, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Henk Wildschut
‘Zie MIJ.
Manifestatie over binnen en buiten je bubbel denken’.
30 september – 19 november 2017
www.museumijsselstein.nl
©Foto’s en tekst: Karin Doornbos / Liefs uit IJsselstein
Reacties zijn vanzelfsprekend welkom. Je reactie wordt pas na moderatie eventueel gepubliceerd. Als je je reactie privé wilt houden, vermeld dit dan bij je bericht.