Openbare bibliotheek Lek & IJssel IJsselstein

‘De gemiddelde bezoeker van de bibliotheek is vrouw, jong, hoogopgeleid en niet-westers’, volgens bibliotheeknetwerk.nl. Dit zijn landelijke cijfers en ik vraag me af of dit ook opgaat voor de bibliotheek in IJsselstein. ‘Ik herken dit beeld helemaal niet’, zegt Ilja Bakker, teamleider publieksservice van de bibliotheek. 

Zomaar een doordeweekse ochtend in de bibliotheek aan de Overtoom. Het is druk. Verspreid over de eerste verdieping zijn groepjes mensen met elkaar in gesprek. Een enkeling snuffelt tussen de boeken op zoek naar een nieuwe leesvoorraad. Een grote diversiteit aan mensen van alle leeftijden. Het landelijke beeld lijkt hier inderdaad niet op te gaan.

Als ik via de versierde trap (de bibliotheek bestaat 75 jaar) naar boven loop heerst er dezelfde rustige bedrijvigheid. De zelfstudieplekken zijn goed gevuld en de docenten van de huiswerkklas bereiden zich voor op de komst van de leerlingen. De bibliotheek is allang geen plek meer waar je alleen komt om boeken te lenen. Maar wat is er eigenlijk allemaal te doen in de bieb?


#1. De tijdschriftentafel

Lekker laagdrempelig lezen! Aan de tijdschriftentafel kun je de meest recente kranten doornemen, maar er is ook een ruime keuze aan tijdschriften en maandbladen. De Linda, VT Wonen en de Quest zijn enkele titels die je gratis kunt lezen. Lekker bladeren, even een moment voor jezelf. Je leest de nieuwste nummers in de bieb. En voor een klein bedrag haal je er ook nog een bekertje koffie of thee uit de automaat bij.

#2. Mini-exposities

Er is altijd aandacht voor lokale kunstenaars in de bibliotheek. Op dit moment is er op de eerste verdieping werk te zien van IJsselsteins kunstenaar Jeanne van Rooij. Ze schildert voornamelijk acryl op doek, kleuren bepalen haar werk. ‘Kleuren zijn de dragers van emoties’, zegt ze hierover op haar website. Ook op de galerij van de tweede verdieping is veel kleurrijke schilderkunst te zien. Dit is werk van Maria Alblas.

Werk van Jeanne van Rooijen


#3. Hoera: de bibliotheek bestaat 75 jaar!

Dit wordt onder andere gevierd met een kleine fototentoonstelling ‘De Bibliotheek 1948 – anno nu’ over de geschiedenis van de bibliotheek. De eerste officiële bibliotheek van IJsselstein werd opgericht in 1948. Van een klein uitleenpunt in de Benschopperstraat naar een maatschappelijk educatief en cultureel centrum in het midden van de samenleving. Teamleider Ilja Bakker: ‘We zijn in de archieven gedoken op zoek naar fotomateriaal en leuke nieuwsberichten en hebben een hele leuke tentoonstelling ingericht.’ De expositie is tot en met 29 april 2023 te bekijken op de eerste verdieping van de bibliotheek.

#4. Werk- en afspreekplek

De werktafels op de tweede verdieping zijn ideaal voor werk of studie, bijvoorbeeld  als het thuis te druk is. Je kunt er ook terecht voor een korte zakelijke afspraak of studieoverleg. Wel zachtjes praten natuurlijk. Er is wifi en je vindt hier ook de koffieautomaat.

#5. BoekStart Voorleespret

Jong geleerd is oud gedaan. Wat is er nou leuker (en leerzamer!) voor jouw uk dan om voorgelezen te worden? Ga eens naar de maandelijkse BoekStart Voorleespret. Met voorlezen, liedjes en spelletjes. En elke laatste woensdag van de maand is er een voorleesuurtje voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Kun je een keertje niet langskomen? Op de website van de bieb staan maar liefst 1700 voorleesfilmpjes

Een eerdere BoekStart Voorleespretmiddag met dansgroep Dansja. Foto: Bibliotheek IJsselstein


#6. Het Schrijfcafé

Hou je van schrijven of wil je je hier meer in verdiepen? Elke laatste zaterdagochtend van de maand kun je terecht in Het Schrijfcafé in het souterrain van de bibliotheek. De bijeenkomsten staan op zichzelf dus je kunt langskomen wanneer jou dat uitkomt. Er wordt gewerkt met een thema en wie dat fijn vindt kan inspiratie opdoen met schrijfoefeningen en coaching van schrijftrainer Francis Doesburg.

#7. Het toeristisch informatiepunt

Als prima alternatief voor de VVV, vind je op de eerste verdieping van de bibliotheek het toeristisch informatiepunt. Beter bekend als UIT in IJsselstein. Zoveel te doen in en rond onze prachtige vestingstad. Haal hier advies en informatie of plan je wandel- fiets- of cultuurrondje of ander uitje met hulp van de vele folders en informatieflyers. Je bent hier ook aan het goede adres voor tickets voor een rondleiding of vaartocht. Kijk ook even op de website van In IJsselstein. Dan mis je helemaal niks.


#8. Boeken lenen!

Je zou het bijna vergeten, maar je kunt in de bibliotheek natuurlijk ook gewoon boeken lenen. Populaire titels op dit moment zijn ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ van Delia Owens en ‘De zevende zus’ van Lucinda Riley. De bibliotheek heeft een breed aanbod aan leesvoer. Van literatuur tot sciencefiction en van economie & management tot spiritualiteit & filosofie. Doe op de website van de bibliotheek alvast wat inspiratie op.


Ga gewoon zelf (weer eens) kijken

Dit is maar een kleine greep uit wat de bibliotheek te bieden heeft. Er is nog veel meer. Niet genoemd zijn: de Praattafel, de Digi-inloop, de literaire avonden, de Taalinloop, Lees & Ontmoet, het spreekuur van de Vrijwilligerscentrale (VWIJ), Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) etc. etc.

Dat de bibliotheek een enorme maatschappelijke en culturele waarde heeft voor IJsselstein is duidelijk. Check de agenda of: ga gewoon zelf (weer) eens kijken! www.bibliotheeklekijssel.nl

Karin Doornbos
Liefs uit IJsselstein

Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl


Mede mogelijk gemaakt door

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *