IJsselstein, daar zit muziek in!

Muziek, we kunnen niet zonder. Geen dag, geen feest, geen bruiloft of begrafenis zonder muziek. Muziek is vrolijk, muziek is blij, muziek is verdrietig, muziek is emotie. We houden van muziek. Muziek om naar te luisteren of om samen te maken. In IJsselstein is muziek zelfs de meest populaire culturele activiteit. Er wordt flink gemusiceerd door onze inwoners. Maar ook de concertpodia kunnen op veel publiek rekenen.

Recentelijk konden we genieten van het jaarlijkse IJsselFEstein. Muziek voor de fijnproever, met altijd weer bijzondere muzikanten en optredens. Maar ook het Foute Zomerfeest (‘wat is daar eigenlijk fout aan’ vroeg iemand onlangs) en het Aqua Musica van Sprokkelhorst hebben een grote schare fans.

Een keur aan koren

Daarnaast kent IJsselstein een rijke traditie aan koren en muziekgezelschappen: mannen- en vrouwenkoren, gemengde koren, popkoren, shantykoren en jongerenkoren. Bijvoorbeeld: Vrouwe IJsselstein Swingt, mannenkoor Deo Datus, Barbershopkoor Dutch Pride, Oratoriumkoor COV (gevormd door circa 60 sopranen, tenoren, alten en bassen!) en Fulco’s Regionaal Mannenkoor. Ieder jaar in mei organiseert dit mannenkoor Fulco’s Vocaal Festival. Een begrip in IJsselstein en omstreken.

Een van de koren tijdens het Fulco’s Vocaal Festival (Foto: In IJsselstein)

Podcast

Podcastmaker Bas ging in het teken van CultiTijd onder andere op bezoek bij Harmonieorkest Amicitia. In het verenigingsgebouw aan de Panoven wordt al decennialang druk gemusiceerd. Naast de wekelijkse repetitie van het harmonieorkest worden er op andere dagen diverse muzieklessen gegeven. ‘Instrumentlessen, maar ook peuter- en kleutermuzieklessen’, vertelt Ellen Metaal, voorzitter van de harmonie in de podcastserie ‘Ontmoet IJsselstein’. ‘Er is altijd een hoop te doen hier.’ In het orkest zitten mensen van alle leeftijden. ‘Samen muziek maken is gewoon veel leuker’, vult mede-bestuurslid Ruben aan. ‘We maken muziek, maar we zijn ook persoonlijk betrokken bij elkaar’.

Doe mee

Dat lijkt meteen de belangrijkste gemeenschappelijke deler. En waarschijnlijk een reden dat veel gezelschappen al lange tijd bestaan. De meeste leden zijn trouw, en het verloop is beperkt. ‘Maar er is altijd plek voor nieuwe aanwas’, zegt oprichter Della Hogen van Barbershopkoor Dutch Pride. ‘Belangstellenden kunnen op afspraak een repetitie of proefles bijwonen’. Iets voor jou? Ook Fanfareorkest Excelsior heeft deze maand een open repetitie. Een overzicht van koren en muziekgezelschappen vind je hier. Luister voor een muzikaal voorproefje naar de podcast.

Fanfareorkest Excelsior tijdens een optreden (Foto: Excelsior)


Muziek in het museum

Wist je dat ook Museum IJsselstein met MIJ Podium een plek biedt aan kleinschalige muzikale evenementen? Dit najaar spelen de IJsselsteinse pianiste Lineke Lever en celliste Oihana Aristizabal Puga hun nieuwe programma Frieda! Een bijzonder concert (met live-kunst van Marieke Gaymans!) over het muzikale multitalent Frieda Belinfante (1904-1995).

Pianiste Lineke Lever en celliste Oihana Aristizabal Puga (Foto: Marieke Gaymans)


Techno en carillonmuziek

Ook onze eigen Melanie Ryan vinden we met haar Melanie & Friends regelmatig terug op de lokale podia. En waar jongeren hun heil zoeken bij techno en house tijdens Fulco’s Friday, genieten veel anderen van de wekelijkse carillonbespeling in de Oude Nicolaaskerk. Te veel om op te noemen. Maar duidelijk zal zijn dat er het komende culturele jaar genoeg te beleven is op muzikaal gebied.

IJsselstein, daar zit muziek in.


Karin Doornbos,
Liefs uit IJsselstein


Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Mede mogelijk gemaakt door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *