Jongeren gaan uit hun dak tijdens muziekfestival

Het nieuwe jaar is alweer bijna een maand oud, maar het voelt nog vers. Met veel fijne nieuwe plannen en projecten in het vooruitzicht. Zoals. Een cultuurblog, om maar eens iets te noemen. Hè, huh? Liefs uit IJsselstein is toch al een cultuurblog? Helemaal waar. Maar de culturele sector heeft de afgelopen jaren flink te lijden gehad en kan wel een oppepper gebruiken. Ook de gemeente IJsselstein ziet het belang hiervan in en heeft nieuw beleid opgesteld voor kunst en cultuur. Doel: cultuur in IJsselstein zichtbaarder maken, stimuleren en meer mensen kennis laten maken met cultuur. En daar werkt Liefs uit IJsselstein, met een maandelijks blog, graag aan mee.

Maarre… cultuur: wat verstaan we daar eigenlijk precies onder? Het begrip kent vele definities (zo’n 25!). Wikipedia zegt er het volgende over: ‘Cultuur is dat wat de mens schept’. En dat dekt in dit geval wel zo’n beetje de lading. Cultuur is breder dan de kunstwerken in een museum (al gaan we daar natuurlijk ook graag naartoe) of het aanbod van het theater, het poppodium en de bioscoop. Cultuur is alles wat jij en ik maken. Of scheppen, zo je wilt. Het zangkoor waar je moeder met zoveel plezier naartoe gaat, de tekenlessen van je kind, de prachtige foto’s die je buurman maakt, het is allemaal cultuur. En allemaal waardevol. En vooral belangrijk: dat iedereen er mee in aanraking komt, en eraan mee kan doen.

‘Cultuur is dat wat de mens schept’ – Wikipedia
Kunstenaar aan het werk tijdens de Open Kunstzondag in IJsselstein
Open Kunstzondag aan de Walkade. Foto: In IJsselstein, fotograaf: Theo ter Horst

De slagroom op de taart

Van cultuur word je blij. Cultuur is emotie. Cultuur geeft inzicht. Cultuur verbindt. Cultuur voedt. Cultuur is de slagroom op de taart. De mooiste initiatieven op dit gebied komen vaak vanuit de mensen zelf. Ik denk meteen aan de -helaas ter ziele gegane- Centrale in de voormalige Jan van de Wijngaardschool aan de Poortdijk. Een prachtig voorbeeld van een bewonersinitiatief waarbij onder andere een schrijfcafé, een houtwerkplaats en diverse creatieve cursussen en workshops onderdak vonden. Voor dit soort creatieve broedplaatsen zou meer plek moeten zijn. Maar ook initiatieven als de mini-biebs, de pop-up workshops in de bibliotheek (2016), de Kunst- en hobbymarkt, het Korenfestival, de Open Kunstzondagen en de activiteiten van Sprokkelhorst dragen bij aan een fijn en laagdrempelig cultureel klimaat waar iedereen van kan genieten.

Mevrouw Klein Sprokkelhorst presenteert: Aqua Musica (september 2022). Muzikale acts vanaf het water.
Foto: Gemeente IJsselstein

Cultuurmonitor

Maar smaken verschillen natuurlijk. De een wordt blij van een muziekfestival, de ander ziet liever meer aandacht voor literatuur of poëzie. Wat mis jij in IJsselstein op het gebied van kunst en cultuur? Of wat vind je juist heel goed? De gemeente IJsselstein wil het allemaal weten en heeft met de cultuurmonitor een vragenlijst opgesteld. Laat je mening horen en vul de enquête nog snel even in. Dat kan nog tot en met 5 februari 2023. En heb je ideeën, plannen of wil je meedenken over het culturele klimaat in IJsselstein: laat het weten via info@ijsselstein.nl o.v.v. ‘cultuur’.

C-woord

Ik vermoed dat het c-woord (nee, geen c*rona) te goed vertegenwoordigd is in dit stuk. De leesbaarheidsanalysetool van WordPress is inmiddels van groen naar oranje geswitcht: “de tekst bevat te vaak hetzelfde woord. Probeer het te variëren!” Dat advies leggen we in dit geval lekker terzijde. Hebben ze gelijk? Wie er zin in heeft: tel het gerust na. Liefs uit IJsselstein blogt vrolijk verder. Want ook dat is cultuur.

Karin Doornbos
Liefs uit IJsselstein

Foutje gezien of een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Mede mogelijk gemaakt door
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *