Surviving or thriving is een kunst project van kunstenaar sven signe den hartogh bij museum ijsselstein

IJSSELSTEIN • Hoe ziet jouw dagelijks leven eruit? Leef je, of overleef je? Is bestaan hetzelfde als leven? Deze vragen staan centraal in het kunstproject Surviving or Thriving van kunstenaar sven signe den hartogh. Sven woonde, werkte en leefde een week in de panoramazaal van Museum IJsselstein. Via een livestream was de kunstenaar 24 uur per dag te volgen. Het project is onderdeel van de expositie Verwantschap, die aanstaande zondag eindigt.

Multimediaal kunstenaar sven signe den hartogh (zonder hoofdletters) is inmiddels een vaste waarde bij Museum IJsselstein. Amy Stenvert, tentoonstellingsmaker bij het museum, onderschrijft dit. “We zijn een aantal jaar geleden met sven in contact gekomen, en die samenwerking is beide partijen goed bevallen”. Ze noemt het spraakmakende kunstproject van den hartogh bij de Kasteeltoren in 2018. “Een hele mooie, respectvolle en integere performance, waar niet door iedereen even positief op gereageerd werd. Eigenlijk alleen maar omdat de deelnemers naakt waren.” Ze geeft aan dat het museum belang hecht aan langdurige samenwerkingen met kunstenaars.

Niet het doel om te shockeren

Sven kijkt hier met een goed gevoel op terug. “Ik vier die controverse ook wel, niet per se omdat het spraakmakend is, maar omdat het inzicht geeft in hoe mensen verschillen van elkaar.” Hij benadrukt dat het niet zijn doel is om te shockeren. “Totaal niet. Wat ik wil, is mensen een spiegel voorhouden.” Dat geldt ook voor zijn huidige project Surviving or Thriving. Het idee om een periode in het museum te gaan wonen, ontstaat begin dit jaar bij sven. Dit concept blijkt goed aan te sluiten bij het thema van de (op dat moment in voorbereiding) expositie Verwantschap. “Ik denk dat de projecten zo goed op elkaar aansluiten, omdat ze beide ontstaan zijn in de coronaperiode, waarin onze fysieke ruimte beperkt was, en we heel erg aangewezen waren op onze directe dagelijkse omgeving”, voegt Amy toe. Lees verder

Dit artikel verscheen eerder in Het Kontakt/Zenderstreeknieuws

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *