Werk van Leny Gubbi te zien in de IJsselateliers aan de Noord IJsseldijk in IJsselstein

Het barst van het talent in IJsselstein. Op zolderkamers, schuurtjes en in ateliers vinden schone kunsten en andere creatieve uitspattingen hun weg. Kunst met een grote K en kunst met een kleine k. Of, zoals een bekend lokaal kunstenaar gevat op zijn website schrijft: ‘Kunst, is dat geen namaak?’ Wat valt er precies onder kunst en wat niet? Een prima onderwerp voor een filosofische discussie, maar dat een andere keer. Kunst moet in ieder geval niet ingewikkeld en ontoegankelijk zijn. Kunst is voor iedereen.

Atelierroute

De Open Atelierroute Lopikerwaard is al een aantal jaar ter ziele (waarom eigenlijk?) en dat is jammer. Het was een ideale gelegenheid om een kijkje te nemen in de keuken van de kunstenaars en het gesprek aan te gaan met de makers. Een fijne en laagdrempelige manier om met kunst in aanraking te komen. En ook: een plek om oude bekenden tegen het lijf te lopen en nieuwe mensen te ontmoeten in een gedeelde interesse. Maar er is goed nieuws.

Maud de Wit kunstenaar en coach in IJsselstein
FOTO: Maud de Wit, Spring, Mixed Media (Kunstgarage)

De C is in de maand

Het fenomeen open ateliers is niet helemaal verdwenen. Iedere eerste zondag van de maand kun je terecht in een aantal ateliers aan de Walkade, en (hier komt het goede nieuws) in de maand september staat er veel in de agenda op dit gebied. In het openingsweekend van het nieuwe culturele seizoen is er volop gelegenheid voor atelierbezoek. En meer. CultiTijd: het begin van een prachtige maand vol kunst & cultuur. De C is in de maand!

Open Huis

De ateliers aan het Hitteschild en de Kunstgarage aan de Panoven zijn het hele weekend geopend, en op zondag 3 september houden de kunstenaars van de IJsselateliers aan de Noord IJsseldijk (naast Marnemoende) hun jaarlijkse Open Huis. Misschien wel voor de laatste keer. De ateliers moeten plaats maken voor woningbouw en de kunstenaars zijn op zoek naar een andere plek. Cultuurwethouder Mark Foekema is op zaterdag om 14.30 uur van de partij bij de ateliers aan het Hitteschild en op zondag om 11.00 uur opent hij de IJsselateliers aan de Noord IJsseldijk.

Ontmoet de makers

Ook in de binnenstad bruist het op zondag 3 september. Van de Kunstgarage aan de Panoven via de ateliers aan de Walkade tot en met The Living Gallery aan de Schuttersgracht, de kunstenaars verwelkomen je graag met koffie, kunst en mooie gesprekken. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets en maak er een inspirerende atelierroute van.

Doe mee

Het belooft een mooi cultureel seizoen te worden. Dit weekend is nog maar het begin. De feestelijke opening is om 13.00 uur bij Theater Pantalone. Dan volgt de CultiTijd-wandeling tussen de theaters Pantalone en het Fulco met onderweg diverse buitenoptredens.

Theater, toneel, muziek, dans en kunst beleven. Het kan allemaal in september. Check de agenda van dag tot dag en bekijk het overzicht met tentoonstellingen en wekelijks terugkerende activiteiten.


Enjoy!

Karin Doornbos,
Liefs uit IJsselstein


Foto bovenaan: werk van Leny Gubbi (IJsselateliers)

Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Mede mogelijk gemaakt door
Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *