Willem G. Wevers bevestiging van het blauw als deel van expositie in kunstruimte Coal2 IJsselstein

In Kunstruimte Coal 2. in IJsselstein is tot en met maart 2024 een overzicht van het werk van Willem G. Wevers te zien. De expositieruimte is geopend tijdens de Open Kunstzondagen aan de Walkade (iedere eerste zondagmiddag van de maand) en op afspraak.

Willem G. Wevers (1953-2005) werd na een schildersopleiding en 9 jaar studie aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort in de jaren ’80 – ’90 een bekend kunstenaar in geënsceneerde fotografie. Hij gebruikte kunstgeschiedenis als voeding en prikkel, maar ook reclame-items, stripverhalen, en snapshots lagen op zijn werktafel. Van deze bekende en universele zichtbare wereld maakte hij persoonlijke reflecties en droombeelden waarin hij meestal zelf acteerde. Wevers was geen fotograaf. Hij bezat zelf geen camera. Zijn werken werden na veel schetsen door professionele fotografen in beeld gebracht.

Wevers’ oeuvre is overzichtelijk en bestaat uit ± 40 werken. Op ± 23 werken is hij zelf aanwezig. Zijn lijf, geest en ideeën smelten hier samen tot een biografisch monument, een verstild menselijk universum, een versteende plastieken gang, een onnavolgbaar rizoom, dat onbewust bij de beschouwer blijft ronddraaien.


In Metropolis M (editie december 2023/januari 2024)

Sinds 1995 werkte Wevers samen met Henk Wijnen en Wim van Sijl als De 3Heren in video’s, publicaties en zelfportretten.

De dag voor zijn overlijden gaf Wevers opdracht een oeuvreboek te maken. Hij wilde hierin wijzigingen van zijn beelden doorvoeren en had hiervoor ‘reanimatie schetsen’ gemaakt.

Stichting Werken Willem G.Wevers heeft het oeuvre-boek WillemG. Wevers Beelden 1982 – 2005 gerealiseerd en gepresenteerd tijdens overzichtstentoonstellingen in Kunstliefde Utrecht en Stadsmuseum IJsselstein (2011).

De nalatenschap van Wevers ligt sinds 2005 in depot van het Erfgoedkunstwerk W-Domeinen.

BRON & INFO: www.wimvansijl.eu

Gerelateerde berichten