Oh, wat een cultureel jaar! Een optreden bij Sprokkelhorst 2023. Foto: Tony Buijse

Het jaar begon met een Cultuurcafé en een Cultuurmonitor. In het Cultuurcafé werden ideeën uitgewisseld, plannen gesmeed en nieuwe lijntjes en verbindingen gelegd. De Cultuurmonitor wilde weten wat de inwoners van IJsselstein op het gebied van cultuur bezighoudt. En inzichtelijk maken: welke vormen van cultuur zijn er, en wie zijn onze cultuurmakers en -liefhebbers?

Er ontstonden onverwachte samenwerkingen en er vonden kruisbestuivingen plaats op cultureel gebied. Combiworkshops: yoga en kunst, poëzie en muziek, schilderen en schrijven. Optredens van een gevestigd christelijk mannenkoor in expositieruimte de Kunstgarage en op andere onverwachte plekken. En meer. Het eind van het jaar is bij uitstek een tijd om terug te blikken en op zoek te gaan naar de culturele highlights van 2023.

CultiTijd

Een spetterende ontknoping van een jaar lang brainstormen en plannen maken volgde in september: CultiTijd. Het openingsweekend begon met een wandeling van theater naar theater met onderweg muzikale straatsessies en verrassende acts, een blik in de ateliers van IJsselsteinse kunstenaars en muziek aan de stadsgracht. “In de maand september was er iedere dag iets te doen op cultureel gebied”, vertelt Angelique van Lierop, coördinator van dit bijzondere samenwerkingsverband tussen gemeente en culturele partners. “IJsselstein kon een maand lang proeven van alles wat IJsselstein op cultureel gebied te bieden heeft.” De evaluatie is nog niet afgerond, maar een vervolg in 2024 lijkt waarschijnlijk!

Oh, wat een cultureel jaar! Cultuur partners presenteren CultiTijd 2023
CultiTijd: een geslaagd samenwerkingsverband tussen diverse culturele partners. Foto: Karin Doornbos


Blogs & Podcast

Ter verhoging van de culturele feestvreugde werden er een blog (yay!) en een podcast in het leven geroepen. Bas Heijkamp bezocht en onderzocht het culturele veld en vroeg cultuurmakers het hemd van het lijf. Dit resulteerde in een aantal bijzondere uitzendingen die je hier terug kunt luisteren.

Audio- en podcastmaker Bas Heijkamp dompelde zich onder in het culturele veld van IJsselstein. Foto: Bas Heijkamp


De Kerstavond van Mevrouw Klein Sprokkelhorst

Voor velen was de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst een onbetwist cultureel hoogtepunt van het jaar. Niet heel gek natuurlijk, want: het meest vers in het geheugen. Wat hebben we genoten: muziek, dans, theater, poëzie, alles in een decor van lichtjes, warmte en gezelligheid. Huizen en schuren aan de Achtersloot werden gastvrij opengesteld voor kerst- en cultuurliefhebbers. Jammer dat dit unieke evenement niet meer in de binnenstad plaatsvindt, maar dit was zeker een prima alternatief.

De Kerstavond van Mevrouw Klein Sprokkelhorst aan de Achtersloot. Foto: Tony Buijse (Het Kontakt Zenderstreeknieuws)

Wat zien we graag terug?

Muziek blijft favoriet bij onze plaatsgenoten. En dan vooral toegankelijke buitenoptredens en muziek in de stad zoals straatsessies en het IJsselFEstein. Maar ook (kleinschalig) theater is een blijvertje. Ik ben benieuwd hoe de dit jaar ontstane kruisbestuivingen op cultureel gebied zich verder ontwikkelen. Zoals. Exposities van lokale kunstenaars bij Theater Pantalone, het maandelijkse Art & Wine in het Fulco en spannende nieuwe combiworkshops. En ook favoriet: de workshop Urban Sketching in de binnenstad. Voor herhaling vatbaar.

Urban Sketching in de binnenstad van IJsselstein. De sketchcrawl werd begeleid door kunstenaar Marike Stokker

Cultuur maak je zelf

IJsselstein heeft dit jaar kunnen proeven van een diversiteit aan culturele activiteiten. Hopelijk heeft het mensen gestimuleerd om zelf ook eens de kwast of microfoon te pakken. Want cultuur maak je zelf. In 2024 staan er weer veel mooie dingen op de planning.

Kortom: veel om naar uit te kijken in het nieuwe jaar!

Karin Doornbos,
Liefs uit IJsselstein


Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Mede mogelijk gemaakt door

Foto bovenaan: Tony Buijse PhotographyGerelateerde berichten