Gerwin Jacobs de Kralenkoning (2011) in zijn winkel in de Kerkstraat in IJsselstein

Een herinnering aan de Kralenkoning

Met het trieste bericht over het onverwachte overlijden van plaatsgenoot Gerwin Jacobs word ik even teruggeworpen in de tijd. Weer een markant mens veel te vroeg vertrokken. Een herinnering.

Het is juni 2011 als ik gebeld wordt door iemand van winkeliersvereniging de Baronie. Een aantal maanden eerder had ik mijn belangstelling kenbaar gemaakt voor deelname aan de redactie van het toenmalige magazine van de winkeliers in de binnenstad. ‘Of ik een dubbelinterview kon doen met de wijkagent van de binnenstad en één van de winkeliers, Gerwin Jacobs, a.k.a. de Kralenkoning.’ Ik had wel een beetje interviewervaring, maar dit leek me een pittige opgave. Toch zei iets in mij meteen: ‘yes!’ En ik deed een Pippi Langkous: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Een uitspraak die trouwens helemaal niet van Pippi Langkous is, maar dit terzijde.

Het interview met Gerwin in het magazine In IJsselstein (2011)

Voor het artikel sprak ik wijkagent Carel Bijlenga en Gerwin apart van elkaar. Ook gingen we gezamenlijk een middag op pad om het werk van de politie eens van dichtbij mee te maken. Dat was leerzaam en vooral ook heel leuk. We hebben verschrikkelijk veel lol gehad. Gerwin mocht in de politieauto plaatsnemen, en iets zei me dat dit niet de eerste keer was. De schaterlach van Gerwin op mijn opmerking hierover bevestigde mijn vermoedens. Jeugdzonden.

Gerwin Jacobs de Kralenkoning van IJsselstein met de wijkagent in de politieauto
Op stap met de wijkagent voor een interview in het binnenstadsmagazine In IJsselstein (2011)

Hondje Billie

Maar ook: mooie gesprekken in zijn winkel/atelier aan de Kerkstraat. Met hondje Billie naast zich op tafel vertelde hij over zijn passie voor het maken van bijzondere sieraden. Veel verhalen en anekdotes waren voor het artikel niet bruikbaar, maar ik luisterde er met veel plezier naar. Zoals die keer dat hij door Xandra Brood (de weduwe van) gevraagd werd om sieraden te leveren voor het tv-programma Idols. Zij deed daar de styling. Gerwin was uitgenodigd in de woning van Xandra in Amsterdam, maar na korte tijd moest ze plotseling weg en bleef hij alleen en een tikje verbouwereerd in het huis achter. ‘Je vindt het wel hè?’ zei ze. Het vertrouwen dat hieruit sprak vond hij heel bijzonder.

We hebben er een aantal jaar later nog wel eens contact over gehad. Gerwin was inmiddels vertrokken uit de winkel en verkocht zijn sieraden voornamelijk online. Ook hij keek met een goed gevoel op het interview terug. ‘Het voelde heel vriendschappelijk’, zei hij.

Het zal een bizarre en intens verdrietige tijd zijn voor geliefden, vrienden en familie van Gerwin. Ik wens jullie heel veel sterkte, maar ook heel veel dierbare herinneringen aan een bijzonder mens.

Ik hoop dat ik er met mijn verhaal een mooie herinnering aan toe kan voegen.
Goede reis Gerwin!

Liefs uit IJsselstein
Karin Doornbos


Meer informatie over samenkomst en uitvaart op 17 maart vind je op de pagina van Robert Landsman Uitvaartzorg. Landsman nodigt iedereen die een herinnering aan Gerwin heeft, uit om deze te delen op de pagina.

Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *