Expositie Museum IJsselstein Anoek Steketee foto Karin Doornbos bij molen de Windotter

‘Ik heb superveel respect voor Corona’ om met de woorden van fenomeen Famke Louise te spreken. Maar de (recente) maatregelen van ons kabinet zijn op z’n zachtst gezegd nogal ondoorgrondelijk. Zo moesten onlangs musea, theaters en bibliotheken de deuren weer tijdelijk sluiten, zijn de cafés en restaurants al een tijdje dicht, terwijl we wel met 400 mensen in een vliegtuig naar Curaçao mogen zitten. Code confused.

Heel vervelend voor de lokale (horeca)ondernemers die zich zo hebben ingespannen om hun zaak corona-proof te maken. En als je ergens niet heel erg bang hoeft te zijn om het virus op te lopen, is het in een museum, theater of bibliotheek waar de coronaregels zorgvuldig in acht worden genomen met tijdslots en reserveringen.

Update: volgende week mogen de culturele instellingen weer open, horeca blijft voorlopig gesloten.

De snertstraat van Brasserie 1560 in IJsselstein
De ‘snertstraat’ van Brasserie 1560 | Foto: Annemiek de Graauw

Snertstraat
Gelukkig laten IJsselsteiners zich niet zo makkelijk uit het veld slaan. Plan B treedt al snel (weer) in werking en er ontstaan mooie en creatieve initiatieven. Zo heeft Brasserie 1560 de snertstraat in het leven geroepen. Hier kun je -geheel in winterse sferen- terecht voor een beker warme erwtensoep voor
onderweg. Ook kun je lekker ’thuis uit eten’ via veel restaurants. Zelfs een IJsselsteins Ontbijtje laten bezorgen behoort tot de mogelijkheden.

Check hier het overzicht met tips en adressen waar je lunch, borrel en diner kunt bestellen, afhalen of laten bezorgen.

Herfst in de Kapellestraat in IJsselstein Liefs uit
De Kapellestraat in herfstsfeer | Foto: Karin Doornbos

Coronakilo’s
Met al die heerlijke happen liggen de coronakilo’s natuurlijk op de loer. Maar ook daar is een oplossing voor. Er is namelijk enorm veel moois te zien in ons pittoreske stadje. Maak eens een fijne wandeling door het herfstdecor van de historische binnenstad en geniet van de kleurenpracht van bladeren en bomen. Of volg het spoor van de Hernhutters. Ook kun je je op diverse plekken laven aan kunst- en fotografieprojecten. De kunst ligt op straat in IJsselstein.

Bijzondere fotoprojecten
In het Molenplantsoen (foto boven) is op dit moment het fotoproject ‘Staatloos’ van fotograaf Anoek Steketee te bewonderen. Deze fotoserie was eerder te zien in het Rijksmuseum. En… als je nog niet bent geweest, loop dan ook even langs het Kronenburgplantsoen waar rond de Oude Sint Nicolaaskerk, de indrukwekkende fotoserie ‘I want to break free’ van Bernadette de Prins te bekijken is.

Kijk omhoog!
En wat doet die veelkleurige vlag daar op de Pasqualini-toren? Het is de World Flag van kunstenaar Sarah van Sonsbeeck. Met het project World Flag voegt ze de kleuren van alle vlaggen in de wereld samen. Voor IJsselstein combineerde Van Sonsbeeck de IJsselsteinse en de Nederlandse vlag. Ze hoopt met haar werk tegenwicht te bieden aan het ‘ieder voor zich denken’. Op diverse plekken in de stad is werk van Sarah van Sonsbeeck te zien. De buitenkunst is onderdeel van de expo ‘Empathie’ van Museum IJsselstein.

Worldflag van Sarah van Sonsbeeck | Foto: Karin Doornbos

Rondleiding op je telefoon
Je kunt natuurlijk ook een stadswandeling maken met een (gratis) audiotour die je heel simpel op je phone kunt downloaden. De audiotours bevatten een routekaartje met verhalen en foto’s. De verhalen spelen automatisch af als je in de buurt komt van een monument of bezienswaardigheid.

Geniet bijvoorbeeld van IJsselstein by night met de audiotour Verlichte Stadswandelingen of download de Beeldenwandeling. Voor de kids is er een spannende speurtocht en vanaf 15 november de Sint Zoektocht. Corona of niet: in IJsselstein is áltijd iets te doen!

©Tekst en foto’s (tenzij anders vermeld): Karin Doornbos / Liefs uit IJsselstein. info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *