Folco's Vocaal Korenfestival IJsselstein

Begin 2023 werd een groep van 3.000 IJsselsteiners door de gemeente uitgenodigd om een online enquête in te vullen over het culturele leven in IJsselstein. Onderwerpen die aan de orde kwamen: de betekenis en waarde van cultuur, culturele interesses, bezoek aan culturele activiteiten en voorzieningen, en deelname aan culturele activiteiten en hobby’s.

Natuurlijk is er gevraagd naar de wat meer gangbare cultuur zoals theater-, bioscoop-, en museumbezoek en hoe vaak ondervraagden festivals en andere grote evenementen bezoeken. Maar er werd ook onderzocht in hoeverre IJsselsteiners zelf creatief zijn en aan amateurkunst doen en of ze bijvoorbeeld lid zijn van een vereniging.

Dat valt niet tegen. IJsselsteiners blijken behoorlijk actief op het gebied van cultuurbeoefening zoals het bespelen van een muziekinstrument, fotografie, beeldende kunst en staan ook graag op het podium. Leeftijd speelt hierbij geen rol.  

Sprookjespad door Theaterstichting Kwibus IJsselstein, fotografie Tineke Giesbers
Theaterstichting Kwibus presenteert: Sprookjespad. Foto: Tineke Giesbers

Culturele behoeftes

De gemeente IJsselstein wil zoveel mogelijk inwoners laten meedoen aan cultuur – ieder op zijn of haar eigen manier. ‘We willen met deze enquête de vinger aan de pols houden, en regelmatig onderzoeken of we op de goede weg zijn’, zegt Angelique van Lierop, cultuurconsulent bij de gemeente. ‘Dat doen we vanaf 2023 elke twee jaar.’ Deze eerste Cultuurmonitor geeft inzicht in de culturele behoeftes van (volwassen) IJsselsteiners. ‘We blijven door middel van dit soort onderzoeken monitoren of we onze ambities halen, en op welk vlak we ze eventueel moeten bijsturen.’

Ook diverse vormen van beeldende kunst worden enthousiast beoefend. Dit werk is gemaakt door één van de deelnemers aan het Keramiek Atelier IJsselstein, een actieve vereniging met zo’n vijftien leden.

Trots op IJsselstein

Wat verder uit de enquête naar voren komt, is dat de ondervraagden kunst en cultuur in IJsselstein als heel positief waarderen en erg belangrijk vinden voor de sfeer in de stad. De leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar is zelfs trots op IJsselstein als culturele stad. Het merendeel van de ondervraagden hecht veel waarde aan cultuurlessen voor kinderen. Ook leuk om te weten: muziek (in alle facetten) blijkt de meest beoefende hobby. Het jaarlijkse Korenfestival kan op veel waardering rekenen. (Zie foto bovenaan: UIT in IJsselstein / Ton Willemse.)

‘Het theater bruist, bubbelt en dreunt’

Het meest favoriet is theater (toneel, cabaret, musical). Maar liefst 72% gaf dit op als favoriete culturele bezigheid. ‘De tijd dat theater alleen voor ouderen was, ligt ver achter ons’, zegt Fulcobestuurder Anastasia van der Lugt in het meest recente IJ Magazine. ‘Het theater bruist, bubbelt en dreunt!’  Maar theater is natuurlijk breder dan alleen het Fulco.

Theatergezelschap Yo Escribo uit IJsselstein met de voorstelling 'Dat is niet zoals het heurt'
Theatergezelschap Theatre Rocks op het podium van Pantalone met de voorstelling ‘Dat is niet zoals het heurt’. Een productie van Yo Escribo. Foto: Jessica de Vroege

Culturele ontmoetingsplek

Naast het Fulcotheater timmert ook Theater Pantalone flink aan de weg met afwisselende voorstellingen voor jong en oud. Er is altijd wel iets te doen in Pantalone. Muziek, zang- en musicallessen en optredens, exposities van lokale kunstenaars, etcetera. ‘Pantalone is een echte sociale en culturele ontmoetingsplek’, zegt Cristel van Maarsseveen, bestuurslid van het theater. Er zijn ook diverse toneel- en theatergroepen actief in IJsselstein zoals Kwibus, theatergroep de Schakel en een aantal kleinere producties zoals ‘Dat is niet zoals het heurt’ van ‘Yo Escribo’ (foto) van de IJsselsteinse Elena Serrano Gonzalez.

Laat van je horen!

Samenvattend: de cijfers zijn positief en beloven veel goeds. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Hoe fijn zou het zijn als nóg meer inwoners de weg naar kunst & cultuur weten te vinden? In september 2023 vindt in IJsselstein de Cultuurmaand plaats. Een initiatief van de gemeente naar aanleiding van de ideeën en wensen die uit het Cultuurcafé naar voren zijn gekomen. Houd de agenda en de lokale media in de gaten voor het programma. En: laat van je horen. Doe mee aan een volgende enquête of mail je ideeën naar de gemeente. Cultuur is van en voor iedereen!

De volledige resultaten van de Cultuurmonitor zijn hier te bekijken.

Karin Doornbos
Liefs uit IJsselstein

Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Mede mogelijk gemaakt door

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *