Fotograferen en Instagrammen in eigen stad

Op cultuursafari in eigen stad (voor de thuisblijvers)

Hoera, vakantie! Kun je niet wachten om koffers of rugzak te pakken op weg naar verre of minder verre oorden? Of blijf je gewoon lekker thuis? In je eigen woonomgeving is meer te beleven dan je denkt. Geniet deze zomer eens van een culturele trip in je eigen stad. Cultuur: niet alleen voor boomers.

# TIP 1. Dwaal door geschiedenis en architectuur

Struin door de straten en verwonder je in de prachtige binnenstad van IJsselstein. De bijzondere monumenten en oude straatjes blijven boeien. Wisselende jaargetijden en ander licht bieden steeds weer een nieuw en uniek plaatje. Letterlijk. De oude vestingstad is favoriet bij Instagrammers en fotografen. We krijgen nooit genoeg van het doorkijkje bij de Havenstraat, de Windotter in volle glorie of het monumentale Brandspuithuisje. Maar er is meer. Welke verhalen gaan er eigenlijk schuil achter de historische gevels? Ontdek de geschiedenis achter de monumenten samen met een gids. UIT in IJsselstein en de Historische Kring IJsselstein (HKIJ) organiseren deze zomervakantie diverse wandel- en fietsrondleidingen. Ben je geïnteresseerd in (moderne) architectuur? Dan mag je de fietsrondleiding op 19 juli niet missen!

Een bijzonder monument: het brugwachtershuis bij de IJsselbrug. Foto: Karin Doornbos


#TIP 2. Maak je eigen podcast

In Museum IJsselstein (MIJ) is op dit moment de tentoonstelling ‘Druktemakers’ te zien. Een bijzondere samenwerking tussen 19 IJsselsteinse basisschoolleerlingen en 10 kunstenaars. Rond de expositie worden verschillende leuke en spannende activiteiten georganiseerd. Zoals een workshop podcastmaken met superpodcastmaker Bas Heijkamp. Eén minpuntje: de workshop is uitsluitend voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Bummer! Maar ouders en andere volwassenen zijn natuurlijk ook van harte welkom bij MIJ: in de tentoonstelling is genoeg te zien! Check hier het volledige activiteitenprogramma van het museum. Enne, pssst: wist je dat Bas ook hele gave podcasts over IJsselstein maakt?

Podcastmaker Bas Heijkamp leert je alles over het maken van… een podcast!


#TIP 3. Een bezoek aan de Sint Nicolaaskerk (welke dan?)

We hebben er maar liefst twee. Aan de Sint Nicolaasstraat bij de stadsgracht vind je de neogotische Sint Nicolaasbasiliek (1887). In de zomermaanden (juni t/m september) worden hier elke zaterdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur speciale rondleidingen gegeven. Kom in 40 minuten alles te weten over deze bijzondere basiliek.

In de Oude Sint Nicolaaskerk uit 1307 (foto) met de schitterende toren van architect Allesandro Pasqualini aan het Kronenburgplantsoen, kun je in de zomervakantie genieten van Zaterdagmiddag Zomerconcerten. De kerk is elke zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur geopend voor publiek. De concerten beginnen om 15.30 uur. Heb je mooi even de tijd om de praalgraven van Gijsbrecht van Amstel en vrouw Bertha van Heukelom te bekijken. Ook een ideale plek om af te koelen als het buiten 30 graden is. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Kijk hier voor meer info.

Op cultuursafari eigen stad IJsselstein voor de thuisblijvers
De Oude Sint Nicolaaskerk in het Kronenburgplantsoen, gezien vanaf de achterzijde. Foto: Karin Doornbos


#Tip 4. Een date met je ezel!

‘Iedereen kan intuïtief schilderen’, zegt Sylvia te Braake van Atelier Kunstig Art. Sylvia nodigt je graag uit voor een kennismaking met deze toegankelijke schildermethode. ‘Kom een middag kennismaken met intuïtief schilderen en leef je uit met verf, kwasten, doekjes, rollers en spatels en kijk wat er spontaan ontstaat’. De eerste verflaag vormt de basis van waaruit je verder gaat werken. ‘Wat mag sterker worden neergezet en wat mag misschien weg? Het gaat vooral om je vrij voelen in het schilderproces en om te ervaren wat onder andere kleuren met je doen. Zo ervaar je hoe het is om niet met je hoofd maar vanuit je gevoel bezig te zijn.’ Kortom, een middag heerlijk spelen met verf! Geef je op via Zomerfestijn+ of kijk op de website van Kunstig Art voor een andere (zomer)workshop of cursus.

Atelier Kunstig Art werkt van Ingrid Otto
Foto: Normandië, een werk van Ingrid Otto. Geschilderd bij Atelier Kunstig Art


TIP 5. Vaar mee met de Historische Kring

Vrouwe Berthe en Heer Gijsbrecht zijn er klaar voor en nemen je graag mee op een heerlijke vaartocht door de stadsgracht en langs de Hollandse IJssel. Tijdens deze vaarten wordt er speciaal aandacht besteed aan het oude IJsselstein gezien vanaf het water. Door de eeuwen heen speelde het water een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad. In een paar uur gaat een nieuwe wereld voor je open! Maar er zijn meer mogelijkheden. Zoals een vertelvaartocht voor kinderen en diverse lunchvaartochten. Kijk voor meer info en reserveren op de website van UIT in IJsselstein of Yselvaert

Yselvaert verzorgt vertelvaarten met de Historische Kring IJsselstein HKIJ
Foto: Yselvaert


#TIP 6. Word de beste rapper van IJsselstein

Ben jij creatief, poëtisch en muzikaal? Wil je jouw creativiteit aan anderen laten horen? Doe dan mee aan het Rap Contest op dinsdagavond 18 juli bij Xpress Zenderpark. Laat jouw teksten horen op de vetste beats. Na alle performances worden twee rappers uitgekozen die tegen elkaar gaan battelen om de titel: de beste rapper van IJsselstein. Deze activiteit is onderdeel van het Pulse Jongeren Zomerprogramma. Check de website van Pulse voor meer info.  

Afbeelding: Stichting Pulse


#TIP 7. De geschiedenis van de Walkade

De Walkade is met afstand een van de meest karakteristieke plekken in IJsselstein. Een historisch straatje waar in een grijs verleden oude ambachten werden beoefend en waar nu kunst en creativiteit hun weg vinden in de diverse ateliers. Een stukje van de historie is door kunstenaar Wim van Sijl behouden en ontwikkeld. Op de hoek Walstraat-Walkade ligt Erfgoedkunstwerk W-Domeinen bestaande uit drie kolenschuren, twee woningen en een paardenstal van Batenburg’s Brandstoffenhandel (1860-1982). In expositieruimte Coal.2 aan de Walstraat zijn wisselende tentoonstellingen te zien. Iedere eerste zondag van de maand zetten de kunstenaars van de Walkade hun atelierdeuren open voor publiek.

Op cultuursafari eigen stad IJsselstein voor de thuisblijvers
De voormalige kolenschuren aan de Walkade. Foto: Karin Doornbos

CultiTijd

Dit is maar een kleine greep uit de culturele activiteiten in de vakantieperiode. Er is natuurlijk nog veel meer te doen. Na de zomervakantie barst het culturele seizoen in IJsselstein helemaal los met in september een hele maand vol culturele events. De binnenstad zal bruisen als nooit tevoren. Van muziek op het water tot het IJsselFEstein: CultiTijd! Houd de media en de website van In IJsselstein in de gaten.

Keep you posted!

Karin Doornbos,
Liefs uit IJsselstein

Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Mede mogelijk gemaakt door

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *