Marieke Gaymans kunstenaar en fotograaf heeft een nieuwe expositie in IJsselstein in de Kunstgarage

Laatste weekend expositie van Marieke Gaymans in de Kunstgarage

Een voormalige bedrijfsgarage aan de Hollandse IJssel is sinds 2021 de werk- en expositieruimte van fotograaf/kunstenaar Marieke Gaymans (1975). Na een winter vol inspiratie is de Kunstgarage in mei en juni weer geopend voor publiek. Op vrijdag 5
mei is de aftrap met een nieuwe expositie: ‘Illusie’. Belangstellenden zijn vanaf 13.00
uur van harte welkom aan de Panoven 23 in IJsselstein.

In deze tijd, waarin sociale media een grote rol spelen in ons leven, worden onze identiteit en interactie met anderen sterk beïnvloed. Wat is werkelijkheid, wat is bedrog en welke spiegels houden wij onszelf voor? Marieke: ‘Deze expositie toont mijn visie op deze levensvragen via mixed media, optische illusies en levensgrote kunstportretten.’

Onbewuste beïnvloeding

Niets is wat het lijkt in het werk van Marieke Gaymans. Met haar creatieve en nieuwsgierige geest is ze meer dan zomaar een fotograaf. Haar interesse in de psychologie van de mens kenmerkt haar bijzondere portretten. De fotografie van Gaymans fascineert, verwondert en nodigt uit tot verder kijken. ‘Wat zit er achter de oppervlakte?’ Onbewuste beïnvloeding en dualiteit staan centraal in haar werk.

Marieke Gaymans, geportretteerd door Jelle Dijkstra

Perfectie

Naast vrij werk, maakt ze kunstportretten in opdracht. Door haar inlevingsvermogen en
pedagogische achtergrond weet ze kunstzinnige en pure portretten te maken, in het
bijzonder van kinderen en (jong)volwassenen. Het gezamenlijk proces is hierbij essentieel. Haar doel is om de geportretteerde in zijn of haar kracht te zetten. Zelf zegt ze hierover: ‘Voor mij ontstaat perfectie als mijn gevoel als fotograaf gevangen wordt in het beeld dat ik samen met de geportretteerde maak. Hierbij is de ultieme voldoening als ook het model verrast wordt door het resultaat.’ Een foto is voor Gaymans geslaagd als het model zichzelf herkent, verrast is en trots is op het resultaat.

Fotoboeken

Marieke Gaymans blijft zichzelf ontwikkelen en vernieuwen. Naast het bedenken en inrichten van expositieruimte en atelier ‘de Kunstgarage’ in IJsselstein, maakte ze een fotoserie over jongeren tijdens de lockdown, en produceerde ze twee fotoboeken. ‘Inside out’ (2020) en ‘Wie ben ik?’ (2021). Op dit moment werkt ze aan het boek ‘Being’. Hierin staan de verschillende aspecten van het mens-zijn centraal.

De Kunstgarage is geopend in mei en juni 2023 op vrijdag en zaterdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur (en op afspraak).

Marieke Gaymans Fotografie
Panoven 23
3401 RA  IJsselstein
www.mariekegaymans.nl

Foto bovenaan: Introspectie I, fotograaf Marieke Gaymans

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *