Boom in Verbinding kunst van Marthijn de Groot The Living Galery

Vaak kijk je er domweg overheen. Je bent in gedachten, of druk met je telefoon. En sommige objecten zijn al zo lang en zo vanzelfsprekend in de ruimte aanwezig dat je ze gewoon niet meer ziet. Kunst op straat. We kennen natuurlijk de usual suspects zoals Vrouw Berthe bij de Kasteeltoren en Fulco op de Overtoom. Maar er is meer!

De gemeente IJsselstein bracht een groot aantal kunstwerken in de openbare ruimte in kaart, en dit resulteerde in een uitgebreide audiotour: ‘Rondje kunst op straat’. Een vervolg op het ‘Rondje beeldig’, met uitbreiding naar de wijken buiten de binnenstad. De tour is simpel te downloaden op je telefoon en een prima uitgangspunt voor een leuk en inspirerend wandel- of fietstochtje.

Boom in verbinding

Je komt langs verborgen pareltjes zoals het intrigerende ‘Lot en Toeval’ van Hans van Lunteren, en recentelijk is er een nieuw werk van IJsselsteins kunstenaar Marthijn de Groot (The Living Gallery) aan de audiotour toegevoegd. Het sculptuur, een circa vier meter hoge boom, staat bij het nieuwe appartementencomplex aan de Poortdijk en is gemaakt van cortenstaal. Het werk bestaat uit twee delen: in de binnentuin vind je het uitgesneden gedeelte van de boom. ‘Met dit duo-sculptuur ‘Boom in Verbinding’, ontstaat op energetisch niveau een verbinding tussen de buurt en de bewoners van het wooncomplex.’ Zie foto bovenaan.

Lot en toeval, Hans van Lunteren. Foto Karin Doornbos


Gevelsteen transformatorhuisje

Het transformatorhuisje in de Abbink Spainkstraat naast de stadsgracht, is een gemeentelijk monument ontworpen door architect H.E. Schulte. Opvallend is de gevelsteen (ca. 1960) die in de muur gemetseld is. Deze steen is ontworpen en gemaakt door Anna Cornelia van den Bergh (1905-1986). Haar echtgenoot was ingenieur bij de Provinciale Utrechtse Electriciteits Maatschappij. Van den Bergh ontwierp ook gevelstenen voor andere transformatorhuisjes. Rechtsonder in de steen zie je haar initialen: ‘AvdB’.

Gevelsteen, Anna Cornelia van den Bergh. Foto: Karin Doornbos

Olifantjes Zenderpark

Maar vergeet vooral niet om juist de wat minder in het oog springende beelden te bezoeken. Zoals het werk ‘Tournooi’ (2002) van Jerome Symons op het gemeenschappelijke speelplein van de basisscholengroep in Zenderpark. Door de schoolpleinbezoekers meestal ‘Pingpong’ genoemd. De twee pingpongende bronzen olifantjes staan op een betonnen podium dat ook gebruikt wordt voor muziek of toneel. Je moet wel even het schoolplein oplopen om het goed te zien.

Tournooi, Jerome Symons. Foto: Tony Buijse (audiotour)

De Kroon van IJsselstein

Als bonus biedt de audiotour een werk van Rudi van de Wint (1942-2006). ‘De Kroon van IJsselstein’. Het 13 meter hoge beeld van cortenstaal is sinds 2001 te zien in de driehoek tussen de op- en afrit van de A2. Het is gemaakt in opdracht van de gemeente en een opvallende binnenkomer in IJsselstein.

De meningen over het werk zijn verdeeld. Er zijn mensen die het ‘een stuk roest’ noemen, maar bewonderaars van de kunstenaar vinden juist dat het werk een betere plek verdient. Zo ook de kunstenaar zelf. Van de Wint vond de interactie tussen zijn kunstwerken en de ruimte altijd essentieel. Deze gewenste interactie is volgens hem op deze plek onvoldoende tot zijn recht gekomen. De Kroon is alleen te bekijken vanuit de auto. Op de fiets kun je er niet langs.

De Kroon van IJsselstein, Rudi van de Wint. Foto: Tony Buijse (audiotour)

Raadsel

Op het schoolplein van de voormalige Groenvliet- en Nicolaassschool aan de Lagebiezen staat een beeld waar weinig (zeg maar niets) over te vinden is. Het object is gemaakt van grijze stenen blokken en oogt op het eerste gezicht vrij saai. Als je wat beter kijkt, dan zie je dat het werk uit verschillende lagen bestaat. Een figuur dat een ander figuur draagt, twee figuren die elkaar lijken te omarmen, maar je kunt er ook gestapelde stoelen en tafels in zien. Allemaal mooie symboliek voor een schoolplein. En in die context ook niet onbelangrijk: het materiaal kan tegen een stootje. Om bovengenoemde redenen is het beeld nog niet in de audiotour opgenomen. Wie meer over dit werk weet: mail naar cultuur@ijsselstein.nl of geef je reactie hieronder in de comments.


Audiotour Rondje kunst op straat in IJsselstein

Download de audiotour op je telefoon en de verhalen spelen automatisch af als je in de buurt van het betreffende kunstwerk komt. Je kunt de audiotour, met routekaartje en foto’s, eenvoudig en gratis downloaden op je smartphone via Izi.TRAVEL app. Verdere instructies vind je op In IJsselstein


Karin Doornbos
Liefs uit IJsselstein

Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl


Mede mogelijk gemaakt door









Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *