Het theater: een prachtige plek om werk van lokale kunstenaars te exposeren. Zowel het Fulcotheater als Theater Pantalone bieden een podium aan een gevarieerd gezelschap van kunstenaars uit de regio. Lokale kunst leeft.

De gangen en zalen op de bovenverdieping van het Fulcotheater zijn gevuld met werk van regionale en lokale kunstenaars. Je vindt er een veelheid aan stijlen: van realistisch en figuratief tot impressionistisch en abstract. ‘In totaal is er zo’n 150 meter aan expositieruimte beschikbaar’, zegt Willem van der Wiel, kunstenaar en initiatiefnemer van dit project. ‘Zonde om die ruimte niet te benutten’.

Art & Wine

De kunstwerken zijn voor publiek te bekijken tijdens openingstijden van het theater. Maar niet alle ruimtes zijn altijd toegankelijk. In sommige zalen wordt muziekles gegeven of vinden andere activiteiten plaats. ‘Dat kan beter’, dacht Van der Wiel. Hij kreeg toestemming van het Fulco om zo’n zes keer per jaar een Art & Wine te organiseren. Een laagdrempelig event op de zondagmiddag. Iedereen is welkom om kunst te kijken, in gesprek te gaan met de makers en te genieten van live-muziek, gezelligheid en een drankje.

Links: werk van Didi Muhiya ‘Dream’, rechts Jacqueline Kloos, zonder titel

Wisselend werk

Er is uiteraard regelmatig iets nieuws te zien: de werken wisselen een aantal maal per jaar. De makers komen uit diverse gelederen. ‘We hebben exposanten van de schildersgroep Lek en IJssel, de IJsselateliers, de schildersclub van Hans Leijerzapf en ook mensen die nergens bij aangesloten zijn.’ Een divers gezelschap van beroeps- en vrijetijdskunstenaars. ‘En we zijn altijd op zoek naar vers lokaal talent’, zegt Willem. Zie je jouw werk hier wel tussen hangen? Neem contact op met de organisatie of kom eerst even kijken. Op zondag 24 maart is nog werk te zien van Anne Cordonnier, Didi Muhiya, Jacqueline Kloos, Leny Gubbi, Marlies Ruiter, Therese Steenhouwer en Willem van der Wiel. Daarna is er een wissel. Tijdens de volgende Art & Wine op 14 april kun je nieuw werk bewonderen.

Fotografiekunst van Willem van der Wiel

Lichtkunst van Meta Jaarsma

Vanaf 14 april is ook Meta Jaarsma van de partij met haar lichtkunst. Meta woont in Snelrewaard en heeft daar ook haar atelier. Ze vindt het jammer dat de Atelierroute Lopikerwaard niet meer bestaat en ziet Art & Wine als een mooi alternatief om haar kunst te delen en tegelijkertijd werk van andere kunstenaars te zien. Meta speelt met licht en kleur via diverse disciplines: schilderen, keramiek en lichtkunst. ‘Het effect van licht op kleur is wat me boeit en bezighoudt’. Het landschap van de Lopikerwaard is daarbij een belangrijke inspiratiebron. RTV Utrecht was onlangs te gast in haar atelier en maakte een videoverslag.

Lichtkunstenaar Meta Jaarsma bekijkt het werk van Anne Cordonnier in de Podiumzaal van het Fulcotheater

Theater Pantalone

Ook Theater Pantalone (‘het kleinste en leukste theater van IJsselstein’) stelt haar wanden beschikbaar aan lokaal talent. Vanaf 24 maart is hier werk van Ketlin van Esschoten te zien. Joost van Hoof en Maud de Wit (eerder ook bij Art & Wine) gingen haar voor.

Distortion (detail), mixed media van Ketlin van Esschoten in de bibliotheek (augustus 2020). Vanaf 24 maart te zien in Theater Pantalone

Bibliotheek en stadhuis

Geen theater, maar wel voorloper op het gebied van het exposeren van lokale kunst: de bibliotheek aan de Overtoom. Zowel op de eerste als op de tweede verdieping is volop aandacht voor regionaal talent. Je ziet er op dit moment werk van Tonny Sturkenboom, de vitrine op de eerste verdieping is gevuld met portretkunst van Elvira Schenk en op de bovengalerij hangen pentekeningen van historisch IJsselstein van Lex van Kordelaar. Het stadhuis heeft een vaste kunstcollectie met o.a. werk van de IJsselsteinse kunstenaar Marinus (Ries) Mulder en in de centrale hal zijn wisselende exposities. Je kunt daar nu de expressionistische ‘engelen en vrouwen met een goud randje’ van Barbara Polman bekijken.

Binnenkort in dit theater

Zin om je ook eens onder te dompelen in het werk van bekend en ongekend lokaal talent? Op zondagmiddag 24 maart en 14 april ben je tussen 15.00 en 17.00 uur welkom bij Art & Wine in het Fulco. Je kunt zo binnenlopen. De toegang is gratis, de drankjes zijn voor eigen rekening. Bij Theater Pantalone kun je terecht tijdens voorstellingen en andere activiteiten. Op de Facebookpagina van het theater vind je actuele informatie.

Lokale kunst leeft in IJsselstein!

Foto boven: Anne Cordonnier, Lueur d’une Bulle (Mixed Media)


Karin Doornbos,
Liefs uit IJsselstein


Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Mede mogelijk gemaakt door

Gerelateerde berichten