Weet jij nog wanneer je je eerste fotocamera kocht of kreeg? Ben je van de ‘Geef mij maar een Kodak kado’-generatie, maakte je de blits met je rits-rats-klik (met de rode knop!) of is foto’s maken iets dat je vooral met je telefoon doet?

We fotograferen er op los met z’n allen. En dat willen we weten ook. Prachtige plaatjes van ons pittoreske stadje vliegen dagelijks over onze schermen via Instagram of Facebook.

Eerste IJsselsteinse Instawalk

Toch is ‘instagrammen’ nog helemaal niet zo lang gemeengoed. In 2016 organiseerden Liefs uit IJsselstein samen met UIT in IJsselstein de Eerste IJsselsteinse Instawalk. Dat was toen best bijzonder. Nu ben je bijna een uitzondering als je niet op Instagram zit. Instagram heeft het medium fotografie toegankelijk en laagdrempelig gemaakt.

Eerste IJsselsteinse Instawalk in 2016. Foto: Jaco Schinkel

Fotoclubs

Maar we hebben natuurlijk ook een categorie professionals en semi-professionals die zich al dan niet verenigd hebben in een fotoclub. Een van de oudste fotogroepen is ongetwijfeld Fotoclub Ef Elf. Actief sinds 1976. De in 2019 overleden fotograaf John Verbruggen was jarenlang bestuurslid van de club. Zijn schitterende architectuurfoto’s duiken nog regelmatig op in IJsselstein. Hij kreeg zelfs landelijke bekendheid toen zijn foto werd gebruikt voor het RTL4-programma Beau.

En ook de leden van fotoclub Fotograferen in IJsselstein, verenigd in een Facebookgroep trekken er regelmatig (samen) op uit om stad(je) en natuur vast te leggen. Wie heeft er nooit zo’n prachtig sfeerbeeld van fotograaf Herbert Ziher (foto bovenaan) of van één van de andere groepsleden voorbij zien komen op sociale media?

Fotowedstrijd IJsselstein 2019 Peter van Haastrecht ‘Een andere kijk op de mast’

Fotowedstrijd

Enne… hoe zit het eigenlijk met de Fotowedstrijd IJsselstein? De laatste keer was ergens in 2021. Zo’n fotografiechallenge zou wel weer eens leuk zijn. Misschien in een nieuw jasje, met een nieuwe opzet.

Molenstraat en stadsgracht in herfstkleuren. Foto: Karin Doornbos


Hoe dan ook: fotograferen in IJsselstein verveelt nooit. Het maakt niet uit of je een dure camera gebruikt of foto’s schiet met je telefoon. De beste camera is de camera die je bij je hebt, volgens fotograaf Chase Jarvis. En zo is het maar net.

De gekleurde herfstbladeren in binnenstad en buitengebied lenen zich uitstekend voor sfeervolle plaatjes. En binnenkort natuurlijk weer de Grootste Kerstboom als topobject. Geen inspiratie? Probeer dan eens één van de ‘Rondjes’. Fotograferen is fun. Trek er op uit, geniet en shoot!

Fotografie: ook cultuur.


Karin Doornbos,
Liefs uit IJsselstein


Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Mede mogelijk gemaakt door


Gerelateerde berichten