Gedicht van kunstenaar Marijke Lombaers in de tentoonstelling Graskunst bij MIJ (2016) van Museum IJsselstein

Wondere woorden, zinnen die raken. Op 25 januari is de aftrap van de landelijke Poëzieweek 2024. Het thema: Thuis. ‘Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren’, lezen we op de website. Gedichten en poëzie: wat is het verschil? Hoeveel soorten poëzie zijn er eigenlijk? En vooral: hoe leeft dit in onze vestingstad?

Niet heel erg, zou je bijna denken. Als ik de zoekmachine aan het werk zet met de opdracht ‘gedicht’ en ‘IJsselstein, dan stuit ik op een krantenbericht over een gedicht gaslek aan de Oranje Nassaulaan, een verdwaald sinterklaasgedicht of verwijst de zoekmachine naar mijn eigen website.

Per-ongeluk-poëzie

Dit laatste waarschijnlijk omdat ik een enkele keer wel eens aandacht besteed aan het thema of ergens een stukje poëzie heb geplaatst. Ben ik zelf een dichter? Op een enkel stukje ‘per-ongeluk-poëzie’ na: nee. Maar wat niet is kan natuurlijk nog komen. De schone dichtkunst lijkt niet echt te leven in onze stad. In ieder geval niet actief. Of vergis ik me?

Dichters in da house?

Ik stel de vraag op mijn Facebookpagina. ‘Poëziebeoefenaars in da house?’ Willem ziet wel eens wat moois langskomen van zijn allerliefste. Reactie van de allerliefste: ‘huh, heb ik iets gemist? Ik schrijf alleen als het effe moet.’ En dat zijn vaak pareltjes, maar de gedichten van Welmoed (aka de allerliefste) zijn (nog) verborgen voor het grotere publiek. Ik bied graag een (ongevraagd) podium. Ook de namen van Francis van Doesburg van het Schrijfcafé, dichter Mariola Dirkzwager en Miek Borm komen voorbij.

Foto: Welmoed Osinga bij The Edged Circle van Jan van Munster, Stedelijk Museum Schiedam

Alle leeftijden

Miek Borm is een vrouw in de respectabele leeftijd van 92 jaar. Plaatsgenoot Silvia Borgers heeft regelmatig contact met Miek. ‘Miek Borm is stil going strong en heeft een boek vol gedichten verzameld. Twee zelfs. Lockdown love en Fratsen en strapatsen’, zegt Silvia. Sprokkelhorstliefhebbers kunnen Miek Borm ook kennen van een optreden tijdens de Open Tuinen in 2022. Ze gaf daar een voorstelling met als onderwerp de fratsen en strapatsen van Tijl Uilenspiegel.

Een potje poëzie

Mariola Dirkzwager ken ik al langer als dichter en schrijfcoach. Ze schrijft, dicht en stopt haar poëzie soms in potjes. Mariola geeft regelmatig creatieve schrijfworkshops. En toeval bestaat niet: op zondag 28 januari kun je meedoen met een workshop in het Zendstation rond het thema van de poëzieweek. Enne… wanneer kunnen we haar eigen dichtbundel verwachten?

Mariola Dirkzwager tijdens een schrijfworkshop bij Museum IJsselstein. Foto: Karin Doornbos

Bibliotheek

Francis van Doesburg is als schrijfcoach al tien jaar verbonden aan de IJsselsteinse bibliotheek. In haar (maandelijkse) workshops komen alle aspecten van het schrijven aan bod. Ook poëzie en dichtkunst. Ik ben benieuwd of er dit jaar vanuit de bibliotheek of het Schrijfcafé iets georganiseerd wordt in de Week van de Poëzie.

Instant Poetry in Pantalone

In Theater Pantalone is op dit moment de combinatiekunst van de neven Joost van Hoof en Jeroen Ward te zien. Bij elk schilderij van Joost, hangt een op het werk geïnspireerd gedicht van Jeroen. Zijn specialiteit is Instant Poetry: gedichten schrijven in het moment, over een eigen of gedeelde ervaring. Zo daagt hij zichzelf telkens uit om met zijn gedichten iets terug te geven aan de lezer of luisteraar. Deze expositie is nog tot en met 24 maart 2024 te zien tijdens voorstellingen.

Schilderkunst van Joost van Hoof en gedicht Jeroen Ward in Theater Pantalone (screenshot flyer)


Ramen en muren

Er zijn vele soorten poëzie. En dichtregels hoeven zich natuurlijk niet te beperken tot papier. Ook muren, gebouwen en trappen zijn een prima canvas voor mooie woorden. In 2016 voorzag kunstenaar Marijke Lombaers voor de expositie ‘Graskunst bij MIJ’, de trappen van de Kasteeltoren van haar dichtregels (foto bovenaan). In Utrecht en andere steden is straatpoëzie niet meer weg te denken. Bekend zijn de dichtregels van C.C.S. Crone bij het Centraal Station en natuurlijk diverse muurdichten van Ingmar Heytze. ‘Hier heeft de oudste steen gelijk.’ Zou ook prima passen in onze vestingstad.

Muurgedicht van de Utrechtse dichter Ingmar Heytze. Foto: Wikipedia

En wat doe jij?

Schuilt er in jou wellicht ook een latente of juist luidruchtige poëet? Ben je klaar om je zielenroerselen met de buitenwereld te delen? Ben je misschien al lid van een poëzieclub? Of gewoon liefhebber? Zin om plannen te maken op dit gebied? Een poëziefestival organiseren? En waarom hebben we eigenlijk geen Stadsdichter? Eén ding is wel duidelijk: op poëziegebied valt er nog wel wat winst te behalen in ons stadje aan de IJssel. Zin om mee te denken? Laat van je horen!

Karin Doornbos,
Liefs uit IJsselstein


Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Mede mogelijk gemaakt door