warm in IJsselstein

Things to do in IJsselstein when it’s hot

Code oranje, het Nationale Hitteplan is in werking getreden: wat is het warm. En er is voorlopig geen zicht op lagere temperaturen of regen. De één vindt het heerlijk, de ander snakt naar verkoeling. Hoe overleef je de hitte in IJsselstein? Ofwel: things to do in IJsselstein when it’s hot. Een gouwe ouwe mét updates!


#TIP 1

Een heerlijk wandeling door het Paardenlaantje met Liefs uit IJsselstein
Paardenlaan IJsselstein

Een wandeling door het schaduwrijke Paardenlaantje
Behoeft nauwelijks toelichting. Deze prachtige lindes (tilia europaea) staan op de Bijzondere Bomenlijst van de gemeente IJsselstein. Ze hebben cultuurhistorische waarde. De oorsprong van de bomenlaan ligt in 1880. Heb jij ze wel eens geteld? Volgens de gemeentelijke website zijn het er 155. Tel ze gerust eens na tijdens een heerlijke schaduwrijke wandeling.


#TIP 2

Kasteeltoren IJsselstein blog Liefs uit IJsselstein
Een bezoek aan de Kasteeltoren

De dikke 16de-eeuwse muren weten wel hoe ze ongewenste elementen tegen moeten houden. Een heerlijke koele plek dus. De Kasteeltoren is satellietlocatie voor exposities van Museum IJsselstein. Ook zijn er regelmatig theater- en dansvoorstellingen in en rond de toren. Kijk op de website van Museum IJsselstein of op Uit in IJsselstein voor actuele info over exposities en/of activiteiten.


#TIP 3

Historische Kruidentuin bij het Vestingplantsoen aan de Walkade in IJsselstein
De Historische Kruidentuin aan de Walkade

Genieten in de kruidentuin
In de Historische Kruidentuin aan de Walkade worden door Eetbaar IJsselstein regelmatig activiteiten georganiseerd. Ondanks de verwijderde buxussen is de tuin nog steeds prachtig om te zien, en fijn om in te vertoeven. Zin om mee te helpen? Dat mag ook. De kruidentuin wordt beheerd door de vrijwilligers van Eetbaar IJsselstein en ze kunnen altijd handen gebruiken. Prima te combineren met #Tip 8. Wist je dat er nog veel meer door vrijwilligers beheerde (buurt)tuinen in IJsselstein zijn?


#TIP 4

Liefs_uit_IJsselstein Karin_Doornbos
Oude Sint Nicolaaskerk aan het Kronenburgplantsoen

Een bezoek aan de Sint Nicolaaskerk (welke dan?)
We hebben er maar liefst twee. De neogotische Sint Nicolaasbasiliek (1887) aan de Sint Nicolaasstraat bij de stadsgracht. In de zomermaanden (juni t/m september) worden hier elke zaterdagmiddag speciale rondleidingen van 14.00 – 16.00 uur gegeven.

En de (foto) laat-gotische Oude Sint Nicolaaskerk (1307) met de schitterende toren van architect Allesandro Pasqualini, aan het Kronenburgplantsoen. Van april t/m september is deze kerk elke zaterdag voor publiek geopend van 14.00 – 16.30 uur. Ook heerlijk koel!


#TIP 5

Varen door de stadsgracht van IJsselstein
Voorbereidingen voor de Instavaart met Uit in IJsselstein in 2016

Varen door de stadsgracht (en meer!)
De boten gingen in 2018 bij een brand verloren. Maar Vrouw Berthe en Heer Gijsbrecht zijn weer volop in de vaart. En 2022 is lustrumjaar: Stichting Yselvaert bestaat 20 jaar. Dit wordt gevierd met diverse speciale vaartochten naar onder andere Montfoort, Lopikerkapel en Oudewater. Kijk op de website van Stichting Yselvaert voor info en vaartijden. Ook leuk: een besloten vaartocht met je eigen gezelschap!


#TIP 6

ijsje tijdens hittegolf
Foto: Alexas Fotos (Pixabay)

Een verkoelend ijsje dan maar?
Wij eisen ijs. Betrouwbare bronnen melden dat er op diverse plekken in IJsselstein heerlijk ijs te krijgen is (natuurlijk wel je portemonnee meenemen). Bijvoorbeeld bij Luigi tegenover de molen. En ook Kaatje heeft haar ijsluik met ambachtelijk schepijs weer geopend. Helaas: strand niet inbegrepen.


#TIP 7

Hond zwemt in Nedereindse Plas IJsselstein
Zwemmen in de Nedereindse Plas

Zwemmen in de Nedereindse Plas?
Beter van niet. Zelfs voor de hond is het niet echt een goed idee. Maar een paar keer per jaar moet kunnen.


#TIP 8

Exposite Museum IJsselstein
Foto: Niels Stomps, Waterlanders (Museum IJsselstein)

Zomerexpositie Museum IJsselstein
Vers van de pers: een nieuwe tentoonstelling van Museum IJsselstein (MIJ) met als thema Het Groene Hart. Dit unieke – en in 1000 jaar zorgvuldig gevormde – landschap ligt door allerlei bestuurlijke en planmatige ontwikkelingen de laatste decennia voortdurend onder vuur. Wat zegt dit over onze huidige identiteit? Deze vraag staat centraal in de expositie ‘mens maakt landschap maakt mens’. Een bezoek meer dan waard, én het is altijd lekker koel bij MIJ. Loop ook even binnen in ’t Lokaal/Koffiehuis van het museum: daar vind je werk van onze lokale kunstenaars. Lokaal in ’t Lokaal.

 

#TIP 9

Euh….heb jij nog een verkoelende tip?
Post ‘m hieronder of op de Facebookpagina van ‘Liefs uit IJsselstein’.

Foutje gezien of heb je aanvullingen? Mail!: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

©Tekst en foto’s (tenzij anders vermeld):
Karin Doornbos / Liefs uit IJsselstein.

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *