kunst aan de walkade door liefs uit IJsselstein

Over kunst valt niet te twisten. Of wel?

IJsselstein en kunst in de openbare ruimte: altijd spannend. Het lijdend voorwerp is in dit geval de sokkel met daarop het werk ‘Bommelbonk’ van IJsselsteins kunstenaar Wim van Sijl. Plaats delict: hoek Walkade/Walstraat. Van Sijl heeft hier sinds vier jaar zijn expositieruimte Coal.2.

Eind 2017 kreeg hij toestemming van de gemeente om op de parkeerplaats naast het raam van het voormalige woonhuis een sokkel met wisselende kunstwerken te realiseren. De sokkel werd feestelijk onthuld door cultuurwethouder Peter Bekker. Na een jaar zou er een evaluatie plaatsvinden. So far, so good. Zou je denken.

kunst kater aan de Walkade in IJsselstein
Kunstkater? Voordeur Coal.2 aan de Walstraat

Parkeren of kunst?
Helaas heeft de kunstenaar onlangs te horen gekregen dat de overeenkomst wordt beëindigd. Uit een door de gemeente gehouden enquête onder omwonenden zou blijken dat een nipte meerderheid het kunstwerk (weer) wil inruilen voor een parkeerplaats. Wim heeft op zijn beurt ook een enquête gehouden met (surprise!) een hele andere uitslag.

Altijd plek
Ik ken niet alle ins- en outs. En ik weet niet wat de vraagstelling bij de enquête van de gemeente is geweest (‘Wilt u meer of minder kunst?’) en parkeren in de binnenstad ís een heikel punt. Zoals in elke binnenstad. Daarom heeft de gemeente IJsselstein in al haar wijsheid op nog geen drie minuten lopen van de Walkade een prachtige parkeergarage gerealiseerd. Het goede nieuws: daar is altijd plek.

Juridische stappen
Er lijkt dus weinig reden om een relevante culturele bijdrage te offeren voor één parkeerplaats. Van Sijl is vooralsnog niet van plan om de sokkel te verwijderen. De gemeente overweegt nu juridische stappen.

kunst aan de walkade door liefs uit IJsselstein
Coal.2 presenteert op dit moment werk van Véroon van den Heuvel

Broedplaats voor kunst en creativiteit
De Walkade is mede dankzij inspanningen van mensen als Wim van Sijl de prachtige en unieke plek die het nu is. Eén van de mooiste straatjes van IJsselstein. Al decennialang een broedplaats voor kunst en creativiteit. Laat dit vooral zo blijven.

Open Kunstzondag

Niet voor niets wordt er elke eerste zondag van de maand een Open Kunstzondag gehouden. Kunstenaars Charles Lagendijk, Angenelle Thijssen en Wim van Sijl openen hun deuren voor iedereen die wel eens een kijkje in de keuken van een kunstenaar wil nemen. ‘Je bent van harte welkom om vrijblijvend te komen kijken, ruiken en voelen, aldus Charles Lagendijk.

kunst van Charles Lagendijk aan de walkade door liefs uit IJsselstein foto Angelique van Lierop
Charles Lagendijk achter de piano. Foto: Angelique van Lierop

Rondje Walkade
Klim in de benen of pak de fiets en doe een fijn rondje Walkade. Grijp in ieder geval je kans om het gewraakte werk van Van Sijl te bekijken. En oordeel zelf. De sokkel staat naast Walstraat 6 op de Walkade.

Update: De rechter heeft besloten dat het kunstproject moet wijken voor een parkeerplaats (AD)

Bezoek de ateliers op Open Kunstzondag: 6 september, 4 oktober, 1 november en 6 december 2020 van 13.00 tot 17.00 uur.

©Tekst en foto’s (tenzij anders vermeld): Karin Doornbos / Liefs uit IJsselstein.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *