Monumentendag in IJsselstein bij Hofstraat 8 en de Benschopperstraat

Ik moet iets bekennen. Ik ben verslaafd aan Funda. There! I said it. Het is een milde vorm en ik hoef er niet voor behandeld te worden. Lang dacht ik dat ik de enige was die op regenachtige zondagmiddagen als een voyeur vele huizen doorlichtte. Maar niets is minder waar. Er zijn meer mensen met deze afwijking. Volgens een artikel in het Parool is ‘de typische Fundabezoeker een vrouw tussen de 20 en 34 jaar’. Ik reken het goed.

Onbetaalbare huizen
Natuurlijk gaat het niet om gewone rijtjeshuizen. De onbetaalbare en onbereikbare huizen zijn het leukst. Liefst met een fikse monumentale staat van dienst. Met lede ogen moet ik aanzien hoe uiteindelijk het ene na het andere huis verkocht wordt en van Funda verdwijnt. Gelukkig bewaart Facebook alles.

Funda_Hofstraat_Liefs_uit_IJsselstein
Foto: Funda (Facebook) – Hofstraat 8 IJsselstein

Favorieten
Een van mijn favorieten was (en is!) het prachtige zestiende-eeuwse pand aan de Hofstraat 8. Dat had ik graag willen hebben, maar iemand was me voor. Dit enorme monumentale pand heeft een ingang aan de Hofstraat en aan de Kapellestraat. Zolang ik me kan herinneren heeft tapijthandel Brokking er op de begane grond gezeten. En lang daarvoor zat er een school.


Mooie plannen

Een pand met een rijke historie. Het is een van de oudste stenen huizen van IJsselstein. Ik had een heleboel mooie plannen voor dit huis. Op de begane grond in de uitgestrekte open ruimte zou een werkplaats annex atelier annex galerie annex expositieruimte annex allerlei mooie kleinschalige initiatieven komen.

Binnenkijken
Voor bewoning van de tweede en derde verdieping van het voorhuis had ik me graag opgeofferd. Maar het is verkocht. Al een tijdje geleden. Ik heb geen idee aan wie. Er wordt nu druk verbouwd. Hopelijk gaat er iets moois gebeuren op de begane grond. En misschien wil de nieuwe eigenaar wel één van de appartementen aan me verhuren. Voor een zacht prijsje uiteraard. Vandaag mag ik eindelijk binnenkijken.
Het is Open Monumentendag. Ik kan niet wachten.

©Foto’s en tekst: Karin Doornbos / Liefs uit IJsselstein


Reacties zijn vanzelfsprekend welkom. Je reactie wordt pas na moderatie eventueel gepubliceerd. Als je je reactie privé wilt houden, vermeld dit dan bij je bericht.

 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *