Karin Doornbos_Fotowedstrijd_ IJsselstein_ 2010
 
Meedoen met de IJsselsteinse Fotowedstrijd?

Oktober 2010. Het is een stralende dag. De lucht is strakblauw. IJsselstein bestaat dit jaar 700 jaar. Ik loop door de stad met mijn Canon compactcamera in de aanslag. Ik heb gelezen dat er een fotowedstrijd georganiseerd is, en ik besluit dat ik een poging ga wagen. Meedoen met een fotowedstrijd? Moi? En het is niet zomaar een wedstrijd, het is dé IJsselsteinse Fotowedstrijd. Deze fotografie-challenge wordt al een aantal jaar met veel enthousiasme door internetondernemer Martin Planken georganiseerd.

Winnaar-Fotowedstrijd-IJsselstein-2006-Michiel-Abel-Ganzen-op-de-Overtoom
©Fotowedstrijd IJsselstein – Michiel Abel, Ganzen op de Overtoom (2006)

Voor altijd verbonden met de geschiedenis
Ik heb wel eens winnende foto’s in Zenderstreeknieuws zien staan. De foto van de stadsganzen is me het meeste bijgebleven. Eén van de ganzen is een tijdje na de fotowedstrijd op een verschrikkelijke manier om het leven gebracht in een uitgaansnacht. (Zijn die daders ooit gepakt?). De beesten bivakkeerden al jaren in de stadsgracht aan de Overtoom. De overgebleven gans is naar een opvang gebracht. Dankzij de fotowedstrijd zijn stadsgans Kees en partner in ieder geval voor altijd vereeuwigd in de historie van IJsselstein. Maar ik dwaal af.

Fotowedstrijd-IJsselstein-20017-Peter-Vos-De-eerste-kopkans
©Fotowedstrijd IJsselstein – Peter Vos, De eerste kopkans (2007)
 
Dit wordt ‘m!
Het valt nog niet mee om een goed onderwerp te bedenken. Het thema van de fotowedstrijd 2010 (700 jaar IJsselstein) biedt genoeg ruimte voor een mooi plaatje, maar ik kom er niet uit. Ik loop door de Kerkstraat naar huis en dan valt mijn oog op de Oude Sint Nicolaaskerk. De schitterende toren, het hek met de spinnendraden, de blauwe herfstlucht. Ik voel in een split second: dit wordt ‘m!

In de prijzen gevallen
Ongeveer anderhalve maand nadat ik de foto heb ingestuurd, zie ik op een woensdagmiddag ineens mijn naam in Zenderstreeknieuws staan. De vakjury heeft mij een tiende plaats toegekend. En ik kan je verzekeren: dat is kicken. Ik was er superblij mee. Mijn eerste fotowedstrijd en meteen in de prijzen. Tot zover de geschiedenis.

 

Winnaar-Fotowedstrijd-IJsselstein-2008-Tobias-Noordhof-De-grootste-lampionnen-optocht-1
©Fotowedstrijd IJsselstein – Tobias Noordhof, De grootste lampionnen optocht (2008)

Fotowedstrijd 2017: Ontmoet elkaar in IJsselstein
De fotowedstrijd is terug van weggeweest. Yes! Ik loop inmiddels nog zelden met een camera over straat. Mijn telefoon maakt minstens zulke goede foto’s, en die heb ik altijd bij me. Op Instagram kun je via #IJsselstein en #UitInIJsselstein elke dag vele schitterende plaatjes van onze stad bewonderen. IJsselstein heeft een heleboel goede fotografen. Als die allemaal meedoen met de wedstrijd dan staat de jury een pittige uitdaging te wachten. Nieuw dit jaar is de jongerencategorie tot 18 jaar.

 

Het thema van de fotowedstrijd 2017 is: ‘Ontmoet elkaar in IJsselstein’


De jury


De jury: burgemeester Patrick van Domburg (voorzitter), George Terberg, Martin Planken, Mark van der Zouw, Marieke Gaymans, Bart Rietveld, Bernadet de Prins en Peter Vos.


Kom maar op als je durft!

Op zoek naar inspiratie liep ik vanochtend door het stadje. En… ik ben er nog lang niet uit. Gelukkig hebben we nog ruim twee weken om een foto in te sturen. Uiteraard hoop ik dat al mijn fotografie- en Instamatties ook meedoen. Kom maar op als je durft!

Doe je mee?
Meedoen, hoe doe je dat? Ga naar de website van de fotowedstrijd en volg de instructies. Foto’s uploaden kan tussen 25 oktober en 18 november. Je inzending wordt -na controle door de organisatie- binnen een dag op de website gepubliceerd. Zodra je foto op de website staat, kan het publiek op je foto stemmen. De foto met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Je mag een foto plaatsen die je al eerder gemaakt hebt, maar het is natuurlijk origineler om een nieuwe foto te maken.

Het thema is: Ontmoet elkaar in IJsselstein. Hier kun je alle kanten mee op. Uiteraard kiest de professionele jury de winnaars van de vakjuryprijs.

De prijzen zijn de moeite waard: je kunt o.a. een rondvlucht boven IJsselstein en een bezoek aan de Gerbrandytoren winnen. Vanaf de toren heb je een spectaculair uitzicht over IJsselstein en de Lopikerwaard.

xX Liefs uit IJsselstein

©Foto’s: Fotowedstrijd IJsselstein. Tekst: Karin Doornbos / Liefs uit IJsselstein

Reacties zijn vanzelfsprekend welkom. Je reactie wordt pas na moderatie eventueel gepubliceerd. Als je je reactie privé wilt houden, vermeld dit dan bij je bericht.

 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *