Bibliotheek oldskool
Toen ik een jaar of acht was, kregen wij een heuse bibliotheek in het dorp. Nou ja, bibliotheek. Een houten noodgebouwtje waar je boeken kon lenen. Een jaarabonnement kostte een gulden. Hiervoor mocht je elke week zes boeken lenen. Vier leesboeken en twee studieboeken. Daar probeerde je altijd de hand mee te lichten. Niemand wilde studieboeken. Soms kneep de bibliothecaresse een oogje dicht. De biebjuf heette juffrouw van Andel. Een enorme autoriteit in mijn ogen. Dat wilde ik later ook! Ik verslond boeken. Jongensboeken, meisjesboeken: alles. We schrijven begin jaren 70 en het dorp is Jutphaas, bijna Nieuwegein.

Bibliotheek Uit in IJsselstein
Bibliotheek IJsselstein


Multifunctioneel

De bibliotheek 2016 is een multifunctioneel centrum. Een ontmoetingsplaats. Er gebeurt van alles. Onze IJsselsteinse Poorter is een prachtige plek om te zijn. Hier worden diverse bijeenkomsten gehouden, er zijn exposities, een schrijfcafé ontbreekt niet, en op 30 maart a.s wordt hier zelfs het Eerste Echte IJsselsteins Dictee georganiseerd. Kortom: veel aandacht voor kunst en cultuur. Ook is hier het toeristisch hart van IJsselstein gevestigd: Uit in IJsselstein. De vroegere VVV. En dan zijn we nog maar op de begane grond. Via lift of trap bereik je de eerste verdieping. Een prima plek om te werken of om af te spreken. Er is koffie (50 eurocent) en gratis wifi. Aan de leestafel kun je je laven aan alle gangbare kranten en tijdschriften.  En oh ja: je kunt ook boeken lenen.

Keramiekkunstenaar Dick Versluis aan het werk in de bibliotheek
Leerling en meester


Pop-up Atelier

Gisteren liep ik weer eens binnen in de bieb. Ik trof een gezellige tafel vol creativiteit. Onder de bezielende leiding van kunstenaar en Bekend IJsselsteiner Dick Versluis had een aantal creatievelingen zich op een blok klei gestort. Dick woont en werkt in IJsselstein en heeft hier ook zijn atelier. Vogels boetseren is zijn grote passie. Hij weet hier ook zijn cursisten mee te inspireren. Ik zag mooie vogelexemplaren ontstaan. Onder het kleien werd de stand van zaken in IJsselstein doorgenomen. Veel bekende gezichten. Ik zag onder andere stadsfotograaf in retraite ‘ronddemast’. Ook onze gewaardeerde wethouder van Kunst & Cultuur schijnt langs geweest te zijn om wat creatieve aanwijzingen te geven. Of hij zelf zijn handen vuil gemaakt heeft is niet bekend.

Keramiek vogels kunst
Werk van Dick Versluis en cursisten

De bibliotheek organiseert deze creatieve themabijeenkomsten onder de noemer: Pop-up Atelier. Gedurende vier vrijdagmiddagen geeft een IJsselsteins kunstenaar een demonstratie van zijn/haar werk. Iedereen kan meedoen. Dit was de laatste vrijdagmiddag dat we Dick aan het werk konden zien. Volgende week is de beurt aan quiltster Lies Talsma. Kom vooral kijken. En doe mee!

Bibliotheek Nieuwegein
Bibliotheek IJsselstein
Uit in IJsselstein

In Memoriam Dick Versluis 1939 – 2019

©Foto’s en tekst: Karin Doornbos / Liefs uit IJsselstein

Reacties zijn vanzelfsprekend welkom. Je reactie wordt pas na moderatie eventueel gepubliceerd. Als je je reactie privé wilt houden, vermeld dit dan bij je bericht.

 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *