De Walkade is met afstand een van de meest karakteristieke plekken in IJsselstein. Een historisch straatje waar in een grijs verleden oude ambachten werden beoefend en waar nu kunst en creativiteit hun weg vinden in de diverse ateliers. Iedere eerste zondag van de maand zetten de lokale kunstenaars hun atelierdeuren open voor publiek.
Charles Lagendijk, Angenelle Thijsen en Wim van Sijl vormen de kern van de Open Kunstzondag. Samen met Jan Willem Zuidhoek (‘Tafelvolk’) namen zij meer dan tien jaar geleden het initiatief om eens per maand hun atelier en werkplaats open te zetten om belangstellenden kennis te laten maken met hun werk.
Beeldend kunstenaar Annet Terberg
New kid on the block is beeldend kunstenaar Annet Terberg-Pompe. Haar specialiteit is het maken van (bronzen) portretten. Ze huist sinds een klein jaar met haar atelier Panta Rhei in de voormalige hoepelmakerij (1845) aan de Walkade, te herkennen aan de dubbele trap met bordes. Lange tijd zat kapsalon Marijke in dit pand. Annet maakt zowel vrij werk als werk in opdracht. Ook ontvangt ze een aantal keer per week cursisten in haar atelier. Haar opdrachten krijgt ze niet van de minsten. Zo vereeuwigde ze oud-politicus en schrijver Jan Terlouw, acteur Peter Faber en werkt ze nu in opdracht van de gemeente aan een beeld van Koning Willem Alexander voor in de IJsselsteinse raadzaal. ‘Een ontzettend leuke opdracht’.
Eén van haar meest recente projecten is een sculptuur van verzetsheldin Truus Wijsmuller-Meijer in Alkmaar. Wijsmuller redde voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog tienduizenden Joodse kinderen van de vernietigingskampen maar kreeg hier pas veel later erkenning voor. Het imposante (2.20 meter hoge) beeld dat Annet samen met kunstenaar Lea van Wijnhoven maakte, verbeeldt de verzetsvrouw, omringd door 28 kinderen. In haar atelier zijn diverse miniaturen van het beeld te zien. Een bezoek aan haar werkplaats is meer dan de moeite waard. ‘Geïnteresseerden zijn van harte welkom om langs te komen tijdens deze Open Kunstzondag.’ (Walkade 55)
www.annetterbergpompe.nl
Kleurrijke glaskunst van Angenelle Thijssen
Wie wel eens in de bibliotheek aan de Overtoom komt, kent ongetwijfeld het kleurrijke glaskunstwerk ‘C’est la vie’ van kunstenaar Angenelle Thijssen. De gemeente schonk het werk aan de bibliotheek bij de opening van het nieuwe gebouw in 2012. Het kunstwerk bestaat uit twee menselijke figuren en drie glaspanelen. Het staat op een prachtige plek op de eerste etage vlakbij de grote raampartijen. Het licht heeft hier vrij spel en de kleuren veranderen voortdurend. ‘Dit werk gaat over het leven van mensen, en over de kleuren in het leven van mensen’, zegt Angenelle in de video over dit project.
Thijssen studeerde schilderkunst en grafiek aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. In 2011 is zij door intensieve scholing bij Van Tetterode Glass BV in Amsterdam begonnen met glasfusing als nieuwe techniek. En met veel succes. Met haar kenmerkende kleurrijke werken exposeert ze binnen- en buiten de regio. Ze is ook de ontwerper van ‘Het Compliment’, een prachtige glazen bloemknop die sinds 2018 door burgemeester en wethouders wordt uitgereikt aan een inwoner of vereniging uit IJsselstein als waardering voor een bijzondere verdienste of inzet voor de stad.
(Walkade 27) www.angenelle.nl
De koeien van Charles Lagendijk
Kunstenaar Charles Lagendijk is van vele markten thuis. Veel mensen kennen zijn kleurige herkauwers, maar Lagendijk is natuurlijk meer dan zijn koeien. Muziek is zijn grootste inspiratiebron. Voor hem is ieder schilderij een verbeelding van muziek. Hij denkt goed na over vorm, compositie, kleur en textuur en zoekt daarbij naar harmonie en melodielijnen uit de muziek en in landschappen. Dat wat je in muziek hoort en je raakt, probeert hij ook in zijn schilderijen over te brengen. ‘Op een schilderij moet je verliefd worden en dan zal het zijn verhaal aan je vertellen’, aldus Charles op zijn website. (Walkade 24) www.charleslagendijk.nl
N.B.: Charles Lagendijk en zijn atelier zijn verhuisd naar een andere prachtige plek elders in het land. We zullen hem missen aan de Walkade!
Hans Leijerzapf in kunstruimte Coal.2
Met ‘Erfgoed van Hans’ brengt Wim van Sijl in kunstruimte Coal.2 een ode aan kunstenaar Hans Leijerzapf. Hans begon zijn creatieve carrière ooit met een muurschildering in jongerencentrum Apocalyps, in het oude schoolgebouw waar nu het museum gevestigd is. Er is veel te bewonderen in de kleine maar fijne expositieruimte op de hoek van de Walkade. Van de kleurrijke IJsselsteinse periode van de jaren ’70 tot en met zijn recentere werk. De expositie is tot april 2023 te bezoeken. Tijdens de Open Kunstzondag op 5 maart en op afspraak ben je van harte welkom. Bekijk ook de website waar je als voorproefje kunt genieten van een aantal nostalgische schetsen en krantenknipsels uit de jaren ’70 en ’80. (Walstraat 6 | b.g.g. Walkade 12) www.wimvansijl.eu
Oost, west, thuis best in het museum
Begin (of eindig) je rondje Walkade bij Museum IJsselstein. Hier is op dit moment een meer dan IJsselsteinse tentoonstelling te zien. Tien willekeurig geselecteerde inwoners van IJsselstein kozen hun favoriete voorwerp uit de collectie van het museum. Documentair fotograaf Bernadet de Prins fotografeerde de IJsselsteiners in tien unieke portretten. Verleden, heden en toekomst van onze vestingstad komen hier op een bijzondere manier samen.
Ook in het ’t Koffiehuis/’t Lokaal van het museum is een bijzondere foto-expositie te zien. Kunstfotograaf Marieke Gaymans toont een selectie van bestaand en recent werk. Bewonder, en laat je verwonderen door haar intrigerende portretten. Niets is wat het lijkt in het werk van Gaymans.
Museum IJsselstein biedt de bezoekers van de tentoonstelling Oost, west, thuis best op deze Open Kunstzondag op vertoon van toegangsticket of museumkaart, graag een gratis koffie of thee aan. Kijk op de website of de socials van het museum voor nadere bijzonderheden. (Walkade 2-4) www.museumijsselstein.nl
Genoeg inspiratie voor een heerlijke kunstwandeling langs vestingmuur en stadsgracht. Historie en creativiteit vloeien hier naadloos in elkaar over. Door de verhalen van de kunstenaars komen de werken tot leven.
Wat: Open Kunstzondag
Wanneer: iedere eerste zondag van de maand van 13.00 uur – 17.00 uur
Waar: Walkade / binnenstad
Karin Doornbos
Liefs uit IJsselstein
Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl
Mede mogelijk gemaakt door