Zon, muziek, workshops, theater en gezelligheid. De opening van CultiTijd in een notendop. Het is feest bij Theater Pantalone aan de Linnaeusweg 5. Driedubbel feest zelfs: het theater viert ook haar vijftienjarig bestaan, en houdt meteen de jaarlijkse Open Dag. Een prachtige setting voor de aftrap van een vers cultureel seizoen.

De middag begint met een Djembé-workshop waarbij alle aanwezigen worden uitgenodigd mee te doen. Na enige aarzeling is het podium helemaal gevuld en heeft iedere deelnemer plaatsgenomen achter een trommel. Lokale politici en een enkele kunstenaar laten zien dat ze van meerdere markten thuis zijn en ontdekken latente talenten bij zichzelf. Ook cultuurwethouder Mark Foekema moet eraan geloven.

Ondertussen vindt er op de bovenverdieping een musicalworkshop plaats, en zowel in- als buiten het theater worden in een fijne sfeer creatieve ideeën uitgewisseld. Verleidelijk om hier te blijven, maar er is meer.

Janneke en Cristel van Theater Pantalone / Kwibus worden geïnterviewd op de Open Dag

Ik zou liegen als ik zei dat het van Pantalone een kleine stap is naar de andere culturele evenementen in de binnenstad. Met een blessure en een middagtemperatuur van 28 graden is bijna 20 minuten lopen best een ding. Maar met leuk gezelschap vliegt de tijd dan weer wel. Op dus naar het volgende deel van het culturele feest bij het Fulcotheater.

Bomvol

Door het prachtige weer is het rustig in het Fulco. Alleen de filmzaal op de eerste verdieping zit bomvol: daar is de concertregistratie van André Rieu te zien. Maar we treffen ook Floor Snijders van Museum IJsselstein met een aantal vrijwilligers van het educatieteam. Ze bemensen een pop-up tentoonstelling gemaakt door kinderen.

Kunstenaars in de dop in het pop-up museum, foto Floor Snijders

Jongerencultuur

Een verdieping lager zit Daan de Groot van het jongeren-muziekevent Fulco’s Friday, een geslaagd evenement waarbij aan jong lokaal talent een podium wordt geboden. Daan vertelt vol enthousiasme over de komende muzikale activiteiten. Jongeren hebben een topavond, en komen op deze manier meteen in het theater. Dat is ook cultuur!

Gratis proeflessen

‘In september is er iedere dag iets te doen op cultureel gebied belooft CultiTijd ons.’ En dat klopt. Van beeldende kunst tot open korenrepetities, van dansworkshops bij Dansja en Dolstra Dance, tot cabaretvoorstellingen en Capoeiralessen: niemand hoeft zich deze maand te vervelen. De hele maand september zijn er proeflessen te volgen bij diverse culturele instellingen. Bijvoorbeeld bij Theater Kwibus of Fulco’s Muziekonderwijs. Geïnspireerd door de vrolijke theatervibes in Pantalone besluit me ik me te storten op dans.

Open performance

En toeval bestaat niet: precies op dat moment krijg ik een uitnodiging in de mail van theatermaker en choreograaf Leah Jacob om een open performance in de bibliotheek bij te wonen. Leuk! Het is inmiddels een week later en met veel enthousiasme ga ik er naartoe. Het blijkt participerend theater te zijn, waarbij het publiek actief meedoet. Heb ik dat? Maar het is erg leuk en ik voel me welkom. En ik had die blessure nog achter de hand. Het dansen liet ik dus even aan me voorbijgaan.

Foto: Daniel Verschuuren en Said Al Rifai

Waar voel jij je thuis?

Het centrale thema van de voorstelling is ‘Waar ik me thuis voel’. “Het verlangen om een thuis te vinden is een menselijke basisbehoefte die we allemaal delen en die ons verbindt”, zegt Leah. De inspiratie voor deze performance haalden de makers uit diverse workshops die ze het afgelopen jaar gaven aan uiteenlopende groepen, nationaliteiten en culturen.

Kort, maar krachtig

Meteen bij binnenkomst in de bibliotheek krijgt iedereen een pen en een papiertje met de vraag: ‘Wanneer voel jij je thuis?’ Je schrijft op wat er in je opkomt en wat je erover kwijt wil. Het blijkt een onverwacht confronterende en voor sommigen emotionele vraag. Want logischerwijs ontstaat dan ook meteen de vraag: ‘Wanneer voel je je niet thuis’. Er ontstaan mooie gesprekken tussen de deelnemers over plekken op de wereld, verhuizingen, kindertijd, katten, honden, buren. Gemis, verlies. Kort, maar krachtig. Als ik het goed begrepen heb, dan volgt er op 5 oktober nog een workshop rond dit thema. Keep you posted.


Helemaal thuis in IJsselstein

Daaromheen genieten we van de performance van theatermakers Leah Jacob en Susi Rosenfeld. En de fijne gitaarmuziek van Armando Albornoz. Armando komt uit Venezuela, maar IJsselstein is nu zijn thuis. En dat geldt ook voor Leah en haar collega-theatermaker Susi. Alle drie ergens anders in de wereld geboren, maar helemaal thuis in IJsselstein. Cultuur verbindt.

Karin Doornbos,
Liefs uit IJsselstein

Foto’s (tenzij anders vermeld): Liefs uit IJsselstein

Foutje gezien of heb je een andere opmerking? Mail: info@liefs-uit-ijsselstein.nl

Mede mogelijk gemaakt door

Gerelateerde berichten