Liefs_uit_IJsselstein Karin_Doornbos

Kijkje in de kerk

Fotowedstrijd
De oude Sint-Nicolaaskerk. Een veel gefotografeerd object. Niet in de laatste plaats door de prachtige toren. Ook ik heb deze kerk al vaak voor mijn lens gehad. In 2010 heb ik met een foto van de toren zelfs één van de vakjuryprijzen bij de IJsselsteinse Fotowedstrijd gewonnen. De tiende plaats om precies te zijn. Niet spectaculair natuurlijk. Maar ik was er blij mee. Mijn eerste fotowedstrijd. Als ik de foto nu zie dan weet ik precies wat er niet goed aan is. Maar ik zie ook wat er toen voor mij wel aan klopte.

Voyeur
Al jaren neem ik me voor om eens binnen te kijken in dit prachtige gebouw. De kerk is op (zomer)zaterdagen geopend voor publiek. Deze zaterdag is het zover. Ik moet altijd iets overwinnen voordat ik een kerk inloop. Voor mij geen vanzelfsprekende gang van zaken. Kerkbezoek is meestal gekoppeld aan minder leuke dingen. Begrafenissen enzo. Ik voel me een beetje een voyeur als ik me in dit heiligdom begeef. Bang dat ik iets verkeerd doe en mensen per ongeluk voor het hoofd stoot. Niet vertrouwd met de gebruiken. Die ook nog eens per kerkgemeenschap verschillen. Mag je eigenlijk wel fotograferen in een kerk?

Praalgraf
Ik ben aan de late kant. Mensen zijn al aan het opruimen. Snel maak ik wat foto’s. Op de vloer aan de zijkant van de kerk zie ik gedenkteksten. Er staat een losse bank half op de teksten. Normaal zou ik de bank even aan de kant schuiven voor een mooi plaatje. Dat durf ik nu niet. Ook zie ik een heleboel deuren en ingangen, maar ik weet niet waar het publiek wel of geen toegang heeft. Het licht schijnt prachtig door de kleurige glas-in-loodramen naar binnen. De kerk is kleiner dan de buitenkant doet vermoeden. En waar is het praalgraf?

Bliksembezoek
Op Open Monumentendag (10 september) is ook de toren toegankelijk voor publiek.  En er zijn mogelijkheden voor rondleidingen met een gids. Lijkt me een mooi plan. Ik ga zeker nog een keertje kijken en hoop dan iets meer te zien en te horen dan tijdens dit bliksembezoek.

xX Liefs uit IJsselstein

 

Fotowedstrijd IJsselstein
Oude Sint-Nicolaaskerk
Rijksmonument
Ook een kijkje nemen in de kerk?

Reacties zijn vanzelfsprekend altijd welkom. Je reactie wordt pas na moderatie eventueel gepubliceerd. Als je je reactie privé wilt houden, vermeld dit dan even onder je bericht.

Plaats een reactie